Ахчиева пита: Оправдание ли е коронавирусът за пари от НЗОК? (ВИДЕО)

7956
Ахчиева пита: Оправдание ли е коронавирусът за пари от НЗОК? (ВИДЕО)
Снимка: Личен архив/Facebook

В  родопското село Осина смъртта на една жена се превърна в скандален случай. Тя беше пациент с онкозаболяване на Университетската болница "Свети Иван Рилски" в София и почина само няколко дни след изписването си.

След това беше посочена като причина село Осина в Община Сатовча да бъде наречено “огнище на коронавирус”. Първоначалната версия беше, че заразата била донесена от софийската болница и след това, в един селски дом под карантина, няколко души вероятно се питат: защо, след като имаме документ, че нашата роднина е била с отрицателен тест за COVID-19, здравните власти обявиха, че всички сме били заразени от нея? Това пита журналистката Валя Ахчиева в свое разследване, поместено и на сайта Euractiv.

Броят на заразените по последни данни в село Осина е над 30 души. Всички те стоят заключени по домовете си, а властите не обясняват достатъчно ясно откъде е тръгнала заразата с коронавируса в селото.

Управата на болница "Свети Иван Рилски" реагира с остра позция, адресирана до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до Главния държавен здравен инспектор- д-р Ангел Кунчев и до директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград.

Категорично се отхвърлят твърденията, че заразата била тръгнала от болницата и се посочват фактите за това:

"Пациентката с инициали А.Л. никога не е била лекувана с или от симптоми на коронавирус. Докато е била в лечебното заведение, жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава, както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена".

Пациентката е починала, без да има доказана коронавирусна инфекция, казва кметът на село Осина Славчо Хаджиев.

Болницата "Свети Иван Рилски" настоява за извинение от страна на РЗИ-Благоевград и лично от нейния директор д-р Калоян Калоянов, който "без да има неоспорими данни си позволи да петни името на една от най-уважаваните болници в България. И в интервюто си пред една телевизия (бел. ред. - Нова телевизия), той изнесе неверни данни за това, че починалата жена от село Осина е лекувана в  "Свети Иван Рилски" от коронавирус и е била изписана с тази диагноза".

Ахчиева търси управата на болницата, за да разбере дали има отговор за всичко това? Получиха ли извинение? Получиха ли опровержение?

"НЕ! От никого не сме получили до този момент отговор или извинение!", казва Моника Николова, която е пиар на "Свети Иван Рилски". Тя продължава: ЮНие очаквахме такова извинение от директора на РЗИ-Благоевград, който всъщност е в основата на тази голяма манипулация, в която беше въвлечена нашата болница. Ако жената от село Осина беше  заразена, идвайки при нас, тестът щеше да покаже това или скенерът щеше да покаже изменения в белите дробове. Тя е лекувана при нас с онкозаболяване, изписана е с подобрение и без абсолютно никакви симптоми на вирусна инфекция. Ние разполагаме и с неофициална информация, че жената, освен с нашия отрицателен тест за COVID-19, никога не е тествана с PCR-изследване или с друг тест, който да докаже недвусмислено, че е била болна с коронавирус!"

Коментира и кметът на село Осина Славчо Хаджиев. Разбрал ли е той истината?

Не. И кметът още не се бил добрал до истината за починалата жена от тяхното село. А и как той да я разбере истината? Кметът гледал само да има по-малко болни в селото и да се спазват указанията. От РЗИ-Благоевград били изразили само предположения за починалата жена. Кметът възкликва: "След като тя е погребана, без да и е направен PCR тест от лекарите, как аз мога да знам, какво е, що е?! Няма как да разбера дали тя е била положителна или отрицателна за вируса?”

Въпросите към директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов са: Защо не сте се извинили на болница „Свети Иван Рилски? Защо не сте изнесли цялата истина по случая в село Осина? Вие сте писали, че жената е с коронавирус, а близките и и от болницата казват, че документът не сочи това? Защо не сте тествали жената?

"Съжалявам! Не мога да коментирам! Не мога да коментирам!", повтаря по телефона  д-р Калоянов.

Властите отказват да представят публично фактите за случая в село Осина. Вписана ли е тази жена в общия списък на починалите от COVID-19? Как е доказано това? Ако не е доказано, отписана ли е тя от списъка с жертвите на коронавируса?

Според Ахчиева, с това мълчание здравните власти само създават усещането, че някой иска да има повече отчетени случаи на COVID-19. Въпросът е защо?

Едно писмо от здравната каса в Пловдив, изпратено до болниците, като че ли хвърля светлина на отговора. С него се дават указания как да се вписват всички пациенти по клинични пътеки, за които има положителни резултати за COVID-19. В писмото се пояснява какво означават “потвърдени случаи”

Това писмо показва, че е имало централно разпореждане от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), което е парадоксално. Дават се указания отгоре за пациенти, които са без клиника,  т.е. здрави хора, но е достатъчно те да са с положителен резултат за COVID-19  и … за тях се позволява, да се използва клинична пътека. Здрави хора с положителен тест за COVID-19 могат да се отчитат като болни по клинични пътеки на НЗОК, твърди Ахчиева.

В указанията няма изискване за втора и трета проба на изследването, макар всички да знаем, че PCR тестовете имат 70% достоверност. Като че ли, всички усилия са за увеличаване на броя на положителните тестове за COVID-19, според този документ, съмнява се Ахчиева. Управителят на НЗОК – г-н Петко Салчев отказал интервю с думите, че те били  изпълнявали това, което им разпореди държавата.

Пред сградата на НЗОК Ахчиева говори с директора на Районната здравна каса в Ловеч – Антонио Маринов. Пита го дали те са получили такива указания и дали биха приели, че здрави хора могат да се хоспитализират в болниците заради това, че са с положителен тест за коронавирус?

"Да, ние сме получили указания от НЗОК, когато постъпи човек в лечебно заведение и което няма пътека 104, да сключим допълнително споразумение", казва Антонио  Маринов. "Но засега нямаме такива случаи. Имахме само двама болни от коронавирус  в Троян. Инструкторът по ски в Банско и един пришълец от Англия. За хоспитализирането на пациентите преценката е на  лекуващите лекари. Но няма логика здрав човек без клиника да бъде вкаран в отделение на болница", допълва той.

След като управителят на НЗОК отказва да коментира документ, свързан с харченето на публичните средства на данъкоплатците, Ахчиева търси шефа на надзора на Здравната каса.

Според закона, НЗОК не може да дава пари на болниците, когато те не извършват дейности. Заради пандемията с коронавируса и извънредното положение в България, болниците спряха много дейности. Така те нямат пари за получаване от Здравната каса. След решение на парламента на болниците им бяха изплатени 85% от средната им заработка за първите три месеца – януари, февруари и март  (по националния рамков договор). Проблемът е, че болниците са изработили дейности само за 30, 40 или 50% от тази сума.

Въпросът е как тогава болниците ще оправдаят останалите пари, за които нямат дейности, а са получили пари от НЗОК? Ако Здравната каса им каже да връщат парите? Тогава ще има брожения, защото лекарите и медицинските специалисти не могат да останат без заплати. Ако Здравната каса си затвори очите сега и опрости тези пари на болниците, които вече им е дала, но без дейности, то след време, като влезе ревизия в касата или в болниците ревизорите ще ги разнищят за нарушение на закона.

Изпълнителния директор на Университетска болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев коментира пред Ахчиева така: "Да. Изпратили са от Столичната районна здравна каса до нас няколко писма". Той пояснява, че в писмата се казва как точно да се кодират нещата. Изрично е записано, че се кодират, приемат се в болница само лица, които имат симптоматика. Тези пациенти, на които PCR изследването показва, че имат вирус, но нямат клинична симптоматика, се карантинират в къщи. За тях не се плаща от Касата. Но трябва да се отчетат към РЗИ, че има такива пациенти. Това е за статистиката. "Аз за пръв път виждам толкова подробно да се искат данни за статистиката".

Заразата в село Осина - дошла ли е от изписана без 2 отрицателни PCR теста починала онкоболна?

Да, има версия от РЗИ Благоевград, че онкоболна жена, лекувана в болница „Св. Иван Рилски” и погребана в селото, е "донесла...

Да, но това пише във вашето писмо, възразява Ахчиева. А в това, което аз ви показах от РЗОК Пловдив, пише съвсем друго! Това че, трябва да се вписват по клинична пътека хора, които са без клиника и без симптоми!", казва тя и настоява  пред проф. Начев за отговор. Той коментира: "Аз мисля, че това е невъзможно! Защото Касата плаща само за извършена дейност. Извършената дейност е, когато пациентът… всъщност гражданинът става пациент, защото има нужда от приемане в болница. И тогава се отчита по някаква клинична пътека. Това писмо, което вие ми показахте от Здравната каса в Пловдив, аз не мога да си го обясня!"

"Здрав човек без клинични показания не може да лежи в болница!",  провокира Ахчиева отново професора.

"Да. Не бива да влиза в болница", потвърждава проф. Начев.

Ахчиева се обръща с въпрос към заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК – г-жа Жени Начева, дали тези указания не са точно възможност да източване на Здравната каса?

"Естествено, че здрави хора не могат да бъдат хоспитализирани", пояснява Начева. "Но лекарят преценява. Защото лекарят може да прецени, че това лице, което е с положителен резултат за COVID-19 има рискове в общата си клинична картина. Самото лице може да има други заболявания, може да има дискомфорт в конкретния момент, може след два дни да има проблем…Тоест, самият лекар преценява и той решава дали съществува риск за неговото здраве и дали трябва да бъде наблюдаван в болница или не. Лекуващият лекар преценява. Но това не е само за COVID-19. Това е практика за всички останали заболявания".

"А кой всъщност разпореди тези указания", пита Ахчиева.

23 души с COVID-19 в село Осина, няма да го блокират

23 души са с положителни проби за коронавирус в село Осина, община Сватовча, благоевградско. На редовния сутрешен брифинг доц. д-р Дим...

Оказва се, че това са технически указания, които са съобразени с инструкциите на Световната здравна организация /СЗО/ как трябва да се кодира конкретното заболяване.

На въпрос дали тези указания не са една възможност болниците, макар и без дейности, да усвоят изплатените им вече от Здравната каса пари, заместник-министър Начева категорично отрича това. Тя заяви, че няма директор на лечебно заведение – частно или държавно, който би си позволил това. Мащабът на заболяването и на хоспитализираните пациенти не бил такъв, че да компенсира тяхната нормална текуща дейност. Въобще не можело да се говори за компенсаторни механизми през едно заболяване, макар и в условията на епидемична обстановка. Така не можело да се решават финансовите проблеми на лечебните заведения. Болниците продължавали да функционират по механизма отпреди коронавирусната ситуацията и възвръщали вече нормалната си дейност.

"Механизмите, с които подпомагаме работата на тези болници са чрез предоставяне на допълнителни средства на лекарите и медицинските специалисти на първа линия, с проект по оперативна програма. А също и с механизма за 85-те % (от парите по рамковия договор), както и с допълнителните предпазни средства – консумативи и апаратура, каквато е необходима", по думите на НАчева

Заместник-министърът не отговори на въпроса на Ахчиева дали ще се дадат други пари на болниците, заради загубите от кризата с коронавируса. Журналистката тогава пита: "Защо не се хоспитализират и онези около 200 хиляди българи, които са носители на вируса на Хепатит С, но не са болни? Та нали тези указания "отгоре" били за  всички болести?"

Вижте още:

Разраства се огнището на Covid-19 в с. Осина от община Сатовча

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване