Акад. Богдан Петрунов: Колективният имунитет може да бъде изграден най-рано в края на годината

6928
Акад. Богдан Петрунов: Колективният имунитет може да бъде изграден най-рано в края на годината
Снимка: БНР

Независимо, че хората са имунизирани, трябва да спазват противоепидемичните мерки. Имунитетът, който създава ваксината, е около една година, но ние можем да се заразим през това време и да разпространим инфекцията. Toва заяви имунологът академик Богдан Петрунов в сутрешния блок на БНТ.

Акад. Петрунов: И трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца

Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност. На AstraZeneca е по-нис...

Той се надява до по-малко от година да бъдем наясно, че ваксините предпазват от разпространение на заболяването. Препоръката за масовата имунизация е основата на бъдещото ликвидиране на тази епидемия, нищо друго не може да ни спаси, подчерта имунологът.

"Имунизациите спират и намаляват мутациите на вируса", каза още той. 

Акад. Петрунов не може да каже, че през лятото ще имаме колективен имунитет, но най-рано може да бъде изграден в края на годината. По думите му, не е въпросът за достатъчната информация, а въпросът е каква информация се предоставя и излъчва за ваксините. За съжаление има категория хора между 8-10%, които след двете дози ваксини не изграждат имунитет, посочи акад. Петрунов и допълни, че има около 3.5% от човешката популация хора, които не могат да се разболеят поради факта, че имат много високо ниво на интерферона.

Според него не трябва хората да си определят антителата преди ваксиниране, защото голяма част от тях не са неутрализиращи, а са свидетели. Не бива да се успокояват, ако имат много антитела, защото  най-късно до осмия месец може да няма никакви, предупреди академик Петрунов. 

Той изтъкна, че бременни и кърмещи жени могат да се имунизират, като лично акад. Петрунов смята, че бременните трябва да бъдат по-предпазливи. Не е сериозно да се говори за по-добра ваксина за бременните или не, каза още акад. Петрунов. Автоимунните заболявания не са критерии за ваксинацията, но хората с алергични реакции трябва да се въздържат.

Акад. Петрунов: Няма съмнение, че сме изправени пред нова вълна на коронавируса

“Имунитетът, създаден от ваксината, заедно с имунитета, създаден от преболедувалите, са факторите на създаването на т. нар. полул...

Първата доза на ваксината създава основата на имунизацията, а втората доза е бустер ефектът. Напълно не е достатъчна само едната доза за образуването на антитела и образуване на имунитет, обясни имунологът и увери, че ваксината е ефективна. Според него не е редно да се смесват на два коренно различни ваксини какъв ще бъде резултатът. Препоръката в момента е да се използва само един вид ваксина. „Няма достатъчно данни, за да говорим за смяна на видовете ваксини в имунизационния процес“, категоричен бе акад. Петрунов.

Ваксините показват достатъчно голяма ефективност, но при такава голяма имунизация е напълно нормално да има инциденти. Не трябва да бъдем учудени, но рискът да се получат тромби е невероятно голяма разликата, каза още академикът.

Той посочи, че при всички ваксини възникват странични реакции. COVID-19 не е изчезнал, но намалява, отчете акад. Петрунов, според когото естественият ход на една епидемия е да се правят нови ваксини. Задължително ще трябва нови ваксини, за да отговарят на циркулиращите нови варианти на коронавируса, изтъкна той. 

Прочетете още по темата: Акад. Петрунов: Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19

Акад. Богдан Петрунов е убеден, че ваксината срещу COVID не вреди, но какво прави?

Можем ли да се ваксинираме срещу COVID-19, ако сме си поставили противогрипна ваксина?

Безспорно правилно е решението ваксинирането да започне с медиците, тъй като те са тези, които трябва да оказват помощ при тази епидеми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com