Акад. Петрунов: Не се правят достатъчно тестове у нас

2940
Акад. Петрунов: Не се правят достатъчно тестове у нас
Снимка: БГНЕС

Очевидно от данните на НОЩ се вижда затихване на епидемията. Но броят на заразените зависи и от броя на изследваните - колкото повече изследваме, толкова повече положителни намираме. Последните дни процентите на новозаразените с COVID-19 в България е нисък. Какво означава това? Броят на изследваните не е достатъчно, трябва да се изследват значително повече. СЗО казва изследвайте, изследвайте, изследвайте. Само така ще се открият заразените, много нисък е процента в момента. Така коментира развитието на коронавируса в България и борбата с него имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

Думите на Петрунов обаче не кореспондират съвсем със статистиката. По статистиката на НОЩ, за седмицата между 11.05 и 17.05 са открити 256 болни при 8343 PCR теста, но за периода 18.05 - 24.05 са намерени само 216 случая при 8521 PCR теста! За миналата седмица има 86 случая при 7252 теста, но тогава бяха празниците покрай 24 май и има логично обяснение за направените по-малко тестове.

След коронавируса, светът го очаква бедност, кризи и конфликти

Преди известно време британският журналист Джереми Уорнър от The Daily Telegraph получил езотеричен видеозапис от полската певица Рия С...

Най-точно може да се проследи развитието на болестта като се наблюдават броя на заразени и броя на починалите на 100 000 или 1 милион души. Но броят на тестовете трябва да е достатъчно голям и постоянен, за да имаме ясна представа за статистиката и развитието на болестта, коментира още академикът.

Според него изграждането на колективен имунитет е трудно и това са го доказали страни, тръгнали по този път на борба с коронавируса като Швеция, Англия и Белгия. Имунитетът срещу COVID-1 не може да се изгради така както си представяхме, каза той и допълни, че това е бъдещ проблем за медицината, особено от гледна точка на ефективност на метода. "До момента между 5 и 10% от хората по света са го изградили, а това е важно за създаването на една бъдеща ваксина".

Механизмите на естествения имунитет трябва да се задействат, това е най-важното, коментира акад. Петрунов. Имаме и два други основни типа – придобит и клетъчен имунитет, обясни той. "Най-важно е да използваме естествения имунитет – стимулирайки го с всякакви познати средства."

"Антителата не са категорична протекция, трябва да разчитаме на клетъчния имунитет т.нар. T-лилмфоцити – клетки на имунологичната памет, която може да бъде реактивира имунитета. Според проучвания в Китай 6 години след преживяна болест тези клетки могат да се реактивират и да задействат имунитет. Освен това те могат да създадат още по-голяма сила на имунния отговор на организма.", подчерта той най-добрият път за намиране на ваксина срещу COVID-19. "Ако създадем ваксина на база Т-лимфоцитите, ще можем поне 5-6 години да поддържаме добър имунитет, но за момента антителата не показва добри прогнози"

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 юни

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

БЦЖ ваксината стимулира точно тези паметови клетки и позволява реактивация след време. Оказва се, че тя стимулира естествения имунитет – особено фагоцитозата, която унищожава вируси и бактерии. Сега се правят изследвания в Австралия, Белгия, Холандия, Япония – търсят дали няма и друг ефект тази ваксина, освен,  че всички с нея показват по-леко преминаване през COVID-19, обясни той.

Моноклоналните антитела – те са голямо бъдеще. Това е друга възможност за успешна ваксина. Идеята е съществуващите антитела да бъдат заместени от моноклонанлни антитела, и те да неутрализират вируса. Те са много по-мощни от естествените. В момента с кръвната плазма антителата, които се преливат нямат дълъг живот – 4-5 месеца. А моноклоналните тела за имунотерапия имат много по-дълъг живот., обясни имунологът.

Витамин Д и Д3 и неговата липса в организма е колосален проблем в съвременната медицина. Около 400 единици на ден трябва да приема всеки, защото е важно за функционирането на организма. Те са и важни антиоксиданти, подчерта експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com