Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем

11437
Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем
Снимка: iStock/Guliver

Могат ли да се объркат хората – дали имат алергичен пристъп заради сенна хрема или някакъв друг вид алергия с коронавирус? На този въпрос пулмологът д-р Александър Симидчиев отговори, че например алергичният ринит се проявява и със загуба на обоняние – симптом на COVID-19, но от по-редките – при средно 3 от 10 болни от болестта.

Основно трябва да мислим какво е станало преди – дали десетина дни преди нашите симптоми сме се видели с някой, който кашля и киха, може да сме заразени. Но ако не – едва ли. А и алергиите не протичат с температура, подчерта лекарят пред БНТ.

Алергиите тормозят все повече хора

През последния един век честотата на алергиите е нараснала тройно. Алергичният ринит, който е бил като казуистика в началото на 20-и ...

Сама по себе си по принцип алергията не е рисков фактор за заразяване с COVID-19, но може да е при лечение, стана ясно от думите на Симидчиев. Той имаше предвид предписването на медикаменти - да не се появи алергична реакция. И пренасочи към Националния център по заразни и паразитни болести, които правят т.нар. поленов календар. При съмнение, обърнете се към лекар, посъветва Симидчиев.

Маските реално предпазват и от полени, могат да са ефективно средство, заяви Симидчиев, но предупреди – чистете ги, ако са за многократна употреба, сменяйте, ако са еднократни, защото замърсена маска може да предизвика по-сериозни проблеми.

Лекарят заяви и, че заедно със свои колеги работи по метод за подаване на кислород без инвазивна интубация, защото след нея се получават усложнения. Още: "Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация"

Що се отнася до тестването на малко над 1000 полицаи, д-р Симидчиев заяви, че има два извода – или че мерките ни са много ефективни, или че носенето на предпазни средства (маски и ръкавици) пази сериозно от зараза. При втория извод, ако се докаже като верен, може да е от голяма помощ за възобновяване на нормалния живот – но като се носят маски и ръкавици от икономически активните и то дисциплинирано. Проблемът е дали ще спазваме правилата или не, заключи лекарят.

12 съвета, с които да преборим сенната хрема и алергиите

Поленовата алергия е патологична реакция на имунната ни система към полените, които нормално се разпространяват в околната среда през п...

Ако не се подходи интелигентно, структирирано, с правилни мерки, може да има пик на зараза с коронавирус и през топлото време. Трябва да има данни, настоя Симидчиев.

Още: "САЩ и Русия почват да разбират все по-болезнено какво означава заразата от коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com