Ананиев и Маринов разясниха какви са мерките на правителството срещу коронавируса

2669
Ананиев и Маринов разясниха какви са мерките на правителството срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

"България спазва всички изисквания на Световната здравна организация (СЗО). Има 14-дневен карантинен период при всеки човек със симптоми, близки до тези на коронавируса. Освен хората, пристигащи на летищата, се следят и тези, които акостират с кораби на наша територия."

Това потвърди днес в парламента здравният министър Кирил Ананиев. Министърът на здравеопазването, както и вътрешният министър Младен Маринов бяха изслушани в Народното събрание във връзка с мерките срещу коронавируса. Здравният министър подробно докладва действията, които институциите са предприели след бума на заболелите в Ухан.

Китайският вирус е най-опасен за мъжете, за възрастните и болните

Китайският коронавирус, получил официалното название “Ковид-19”, е най-опасен за хронично болните хора, възрастните и медиц...

„Веднага след като здравните власти в град Ухан, Китай обявиха, че има взрив от случаи на пневмония с неясна етиология, Министерство на здравеопазването предприе незабавни мерки по прилагане на превантивни мерки, насочени както към здравните власти, так аи към обществото като цяло. Същите целят ограничаване на разпространението и ранното откриване на новия коронавирус“, заяви Ананиев.

Той посочи още, че има термокамери по терминалите. Министерството на здравеопазването непрекъснато поддържа и тясна връзка с Еврокомисията, твърди още здравният министър.

Изслушването поиска Кръстина Таскова от „Воля“. Пред двамата министри тя заяви, че си дава ясна сметка, че термокамерите на летищата не са достатъчни превантивни мерки, необходими са по-сериозни мерки от страна на здравните власти. Тя посочи още, че във Велико Търново още двама български граждани са поставени под наблюдение.

Ананиев съобщи, че са дадени специални препоръки на инспекторите по здравен контрол в цялата страна и болниците. В София, Пловдив, Варна и Бургас са преразпределени 2600 дезинфекционни апарати.

"Отрицателни са пробите за коронавирус на украинския гражданин от Стара Загора, като на 18 февруари завърши срокът на 14-дневната му карантина.

Починалите от китайския вирус вече са над 2000

Починалите заради зараза с новия китайски коронавирус вече са над 2000. По официални данни те станаха 2010 души, от които само 6 са изв...

Касае се за мъж на 40 години, украински гражданин, живеещ постоянно в Стара Загора, музикант, саксофонист, здравно неосигурен, без общопрактикуващ лекар. На 4 февруари се завръща в България след няколкомесечен престой в Китай. Пристига на летище "София" с полет от летище Москва. Поради липса на каквито и да е симптоми остава на домашна каратина в жилището си, апартамент в Стара Загора.

На 14 февруари привечер установява еднократно повишаване на телесна температура 38 градуса. Поради което на 15 февруари е транспортиран в инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора.

По време на хоспитализацията е превозен и придружен в Националния център за заразни и паразитни болести. Резултатът от изследването е отрицателен на коронавирус, уточни здравният министър.

"Всяко лице със съмнение за коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог", уточни още той.

През миналата седмица Ананиев участва в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, където заяви, че България е въвела ефективни мерки срещу коронавируса, съобразени с препоръките на Световната здравна организация. „Мерките бяха оценени високо от колегите в Европейския съюз“, съобщи още министърът и допълни, че страната ни следва стриктно мерките, които са взети от здравните институции на Брюксел.

Китайският коронавирус в България – сценарии*

Ако нещо случайно сте изпуснали, само преди три дни в Европа стана факт първият смъртен случай заради китайския коронавирус. Ще бъда та...

От своя страна Младен Маринов каза, че структурите на МВР постоянно се информират за развоя на заболяваемостта. Осигурени са 6200 маски и ръкавици за ГД "Гранична полиция" и Отдел "Миграция", посочи вътрешният министър.

Всички служители на ГД „Национална полиция“ са запознати с медицинските препоръки и отговори, касаещи произхода, разпространението и превенцията на новия коронавирус 2019 г.“, допълни още Маринов.

Младен Маринов обясни, че са определени три болнични заведения, в които ще се лекуват всички случаи на болни с коронавирус над 18-годишна възраст. Това са инфекциозна болница ВМА, инфекциозно отделение на УМБАЛ „Св. Марина“, град Варна, и инфекциозно заболяване на УМБАЛ – Бургас.

Всички случаи на заболели под 18-годишна възраст се приемат и лекуват в инфекциозна болница към Медицинска академия град София“, заяви още вътрешният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване