Ананиев не каза при каква цена ще се строи детска болница

1398
Ананиев не каза при каква цена ще се строи детска болница
Снимка: БГНЕС

Националната многопрофилна детска болница ще се строи при нови условия в рамките на сегашния договор с консорциума, който в началото на годината спечели обществената поръчка. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос на парламентарния контрол.

Лечебното заведение по план трябваше да се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на Александровска болница. След спечелена поръчка през април беше сключен договор с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за строителството на болницата на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС.

”Александровска” има терен за детска болница и без да се събаря строежът, твърди архитект

„В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж. Теренът на "Александровска" болница е достатъчно голям, за да бъде наме...

След продължило с месеци недоволство от страна на граждани, лекари и архитекти в края на май премиерът Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът на болницата да започне "на чисто". Аргументите на протестиращите можете да си припомните тук.

"Аз продължавам да смятам, че това, което е направено от нашите предци и е завършено в '92 година, е възможно да бъде основата на съвременната детска болница, но поради общественото недоволство, и то на не толкова голям брой хора, премиерът реши в рамките на договора, който е сключен с изпълнителя, да разрушим сградата и да се направи нова", заяви днес Кирил Ананиев.

От изказването му не се разбра дали строителството ще стане при вече определената в договора цена, или се предвиждат промени на параметрите.

"След няколко месеца ще започне събарянето на сградата", добави Ананиев, който не се ангажира с конкретен срок за това. Той изтъкна, че обследване на скелето е показало, че сградата може да бъде направена върху него, така че да отговаря на европейските стандарти.

Протестиращите срещу начина на осъществяване на Детската болница не вярват на честна дума

В интерес на истината нито едно от нашите искания не е удовлетворено. Изказано е намерение от премиера да бъде бутнато старото скеле и ...

Добави също, че срещу така планираното строителство е имало жалби, но "жалбите не бяха гледани по същество, нито от КЗК, нито от Върховния административен съд", а институциите преценили, че лечебното заведение може да бъде направено "като една съвременно изглеждаща детска болница".

Недовършената сграда обаче ще бъде съборена и това се очаква да се случи в следващите няколко месеца, добави още Ананиев, цитиран от Дневник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com