Ананиев не каза при каква цена ще се строи детска болница

1364
Ананиев не каза при каква цена ще се строи детска болница
Снимка: БГНЕС

Националната многопрофилна детска болница ще се строи при нови условия в рамките на сегашния договор с консорциума, който в началото на годината спечели обществената поръчка. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос на парламентарния контрол.

Лечебното заведение по план трябваше да се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на Александровска болница. След спечелена поръчка през април беше сключен договор с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за строителството на болницата на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС.

”Александровска” има терен за детска болница и без да се събаря строежът, твърди архитект

„В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж. Теренът на "Александровска" болница е достатъчно голям, за да бъде наме...

След продължило с месеци недоволство от страна на граждани, лекари и архитекти в края на май премиерът Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът на болницата да започне "на чисто". Аргументите на протестиращите можете да си припомните тук.

"Аз продължавам да смятам, че това, което е направено от нашите предци и е завършено в '92 година, е възможно да бъде основата на съвременната детска болница, но поради общественото недоволство, и то на не толкова голям брой хора, премиерът реши в рамките на договора, който е сключен с изпълнителя, да разрушим сградата и да се направи нова", заяви днес Кирил Ананиев.

От изказването му не се разбра дали строителството ще стане при вече определената в договора цена, или се предвиждат промени на параметрите.

"След няколко месеца ще започне събарянето на сградата", добави Ананиев, който не се ангажира с конкретен срок за това. Той изтъкна, че обследване на скелето е показало, че сградата може да бъде направена върху него, така че да отговаря на европейските стандарти.

Протестиращите срещу начина на осъществяване на Детската болница не вярват на честна дума

В интерес на истината нито едно от нашите искания не е удовлетворено. Изказано е намерение от премиера да бъде бутнато старото скеле и ...

Добави също, че срещу така планираното строителство е имало жалби, но "жалбите не бяха гледани по същество, нито от КЗК, нито от Върховния административен съд", а институциите преценили, че лечебното заведение може да бъде направено "като една съвременно изглеждаща детска болница".

Недовършената сграда обаче ще бъде съборена и това се очаква да се случи в следващите няколко месеца, добави още Ананиев, цитиран от Дневник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com