Ананиев обещава, че Медицинският факултет няма да си отиде заради Правителствена болница

3551
Ананиев обещава, че Медицинският факултет няма да си отиде заради Правителствена болница
Снимка: БГНЕС

"Болница "Лозенец" (бел. ред. - известна и като Правителствена болница) като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца. Болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев относно съдбата на популярната болница в сутрешния неделен блок на bTV.

С думите си де факто Ананиев потвърди, че отделенията, които не са свързани с детско лечение, ще бъдат затворени и преместени. Въпреки това, здравният министър каза, че Медицинският факултет ще продължи да функционира, като няма никакъв проблем за настоящите и бъдещите студенти. На специалистите в болницата пък ще им бъде даден избор – дали да останат на същото място или да се прехвърлят на друго. При всички положения работа ще бъде намерена за всички, каза Ананиев. Здравният министър е категоричен, че преподавателите и работещите в болницата ще запазят своите академични длъжности, а действащата акредитация на факултета ще се запази до изтичане на съответния период.

Правителствената болница става най-голямата детска клиника

Изненадващо и без обяснения, Министерският съвет реши вчера да отнеме статута на болница "Лозенец" като правителствена и да я направи д...

Реално последното изказване - за изтичане на съответния период на акредитацията, потвърждава опасенията на студени от Медицинския факултет, че той не може да се премести в друга болница към момента. Тези опасения бяха изказани и пред Actualno.com. Друго от опасенията на студентите гласи, че те не могат да бъдат преразпределени по други болници, защото няма толкова капацитет за поемане на хора в другите лечебни заведения. А на 13 декември предстои заседание в Народното събрание по въпроса с Правителствена болница. Но здравният министър обеща, че няма да има опасност за бъдещето на Медицинския факултет.

Според Ананиев обаче преструктурирането е нещо хубаво, защото щяло да има нова детска болница на цената от 35-40 млн. лева, а иначе, ако трябвало да се строи детско заведение, ще отидат 150 млн. лева. Имало и обещание от Европа да се търси начин за европейско финансиране.

Болничното заведение разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.

Вчера ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков подчерта, че по този въпрос никой "не се консултирал с тях и не са били били уведомени", припомня БГНЕС.

Проф. Герджиков: Не бяхме уведомени за преструктурирането на правителствена болница

"Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Това е и причината за подобно недоразумение. Надявам се, че до понеделник ще изясним на...

"В развитието на своята учебна база от университета са инвестирали много средства, а преподавателският състав е изцяло на щат в болницата. Как ще се отрази тази промяна на болницата и Медицинския факултет обаче все още остава неясно. Още не знаем, защото не знаем за какво преструктуриране става дума. Единственото, което досега е юридически факт е, че Министерски съвет е внесъл предложение в Народното събрание болницата да не бъде към Министерски съвет. Тя не е правителствена болница, 80% от лекуващите се там пациенти са всъщност просто граждани. Ако Министерски съвет е решил вече да няма такъв контингент, това е един от начините. Има и други начини да се преустанови това", каза проф. Герджиков и добави: "Смущението им идва от това, че имаме един акт, от който не са ясни последствията. Трябваше да се излезе с цялостна концепция, за да е ясно от самото начало".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване