Ананиев: Отменям носенето на маски на обществени места до постигане на консенсус

12306
Ананиев: Отменям носенето на маски на обществени места до постигане на консенсус
Снимка: БГНЕС

Тъй като няма пълно обществено съгласие, подписах заповед да се отмени носенето на маски на обществени места до обществен консенсус. Вместо това ще купим 1 000 000 маски и ще ги раздадем на хората, които са социалнослаби и които не могат да си купят такива маски. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев. От думите му стана ясно, че "ако зависеше от нас", заповедта за маските трябвало да остане, но нямало съгласие и затова "не искаме да вървим против хората".

Като аргумент за точността на мерките, той изтъкна подкрепата от Европейската комисия. Конкретно за носенето на маски на обществени места, Ананиев обяви, че "правителството силно го подкрепя".

Държавата, на която маската пада

След снощната новина, че носенето на маски става задължително дори на обществени места навън и ако нямаш маска, следва 5000 лева глоба,...

Обмисляме да намалим глобата от 5000 лева за неносене на маска, съобщи здравният министър. Припомняме, че глобата е по чл. 209а на Закона за здравето, но той не обхваща само носенето на маски. Точният текст гласи: "Който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв." В това число например влиза разходката в парк или градинка - забранени със заповед на Ананиев места за посещения. "Намалението ще е за определени нарушения", включи се и вътрешният министър Младен Маринов, който напомни, че за карантина санкцията е по Наказателния кодекс (чл. 355): "Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева".

До снощи е имало 402 глоби във връзка с посещението на паркове и градинки, като вътрешният министър Младен Маринов отново посочи като нарушение "да не се събират над двама души". Припомняме, че със заповед на здравния министър от 17.03.2020 година (РД-01-131/17.03.2020) беше посочено, че се създава нова точка 9 към първата заповед за строги противоепидемични мерки от 13 март: "Не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места". Но след два дни излезе нова заповед, в която беше упоменато, че точка 9 се отменя. В най-новата към днешна дата заповед за противоепидемичните мерки на здравния министър не се упоменава нищо за точка 9. На Маринов му беше припомнено именно постановката за "събиране на повече от двама" и той уточни, че става дума да не се събират хора на групички. А нарушителите на карантина също са около 400, стана ясно от думите на Маринов, който увери, че полицаите и служителите на РЗИ могат в реално време по ЕГН да разберат дали някой трябва да е в карантина, а не е на улицата.

Маринов направи и друго уточнение - че забраната за събиране е по-обща и трябва да се знае, за да се изпълнява, а не да се чака обезателно полицай да я налага - например в градския транспорт.

На уточняващи въпроси какви ще са маските, които ще бъдат поръчани (бройката от 1 млн. маски), министърът отговори, че ще бъдат поръчани маски тип FFP2 или FFP3. "Маските ще бъдат закупени със сертификат", обеща Ананиев.

В момента чакаме 2 000 000 маски от Китай - едните са обикновени, другите са с повишена защита, обясни министърът. И добави, че "след период от 1 или 2 или 3 седмици" българското производство на маски ще е преобладаващо на българска територия.

СЗО препоръчва маските само при болни или за хората, грижещи се за такива

В понеделник служители на Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, осв...

Здравният министър обясни изрично, че тезата, че маски няма нужда да се носят от здрави хора важи само ако знаем кои точно са здрави. А на питане дали ще стане като в Австрия

Всички мерки, които се предприемат от щаба и правителството и се реализират, са насочени само и единствено в защита на здравето на българските граждани, каза Ананиев, който говори за себе си в трето лице – мерките "се реализират по заповед на здравния министър", по думите му.

Нямаме установени опити за контрабанда на маски в последните дни, добави Младен Маринов. От думите му излезе, че хората спазват препоръките, ходят в магазините с маски и че целта на следващата заповед е да убедят хората в правотата на мерките.

От думите на Ананиев стана ясно и, че сред хората в готвените 1000 бързи теста ще има и медици, за които рискът да бъдат заразени е по-висок, отколкото за обикновените хора.

Още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com