Ангел Кунчев призна, че в средата на септември болниците може да са в много тежко положение

6607
Ангел Кунчев призна, че в средата на септември болниците може да са в много тежко положение
Снимка: БГНЕС

Така е, България е една от държавите, в които е най-вероятно да се заразиш с COVID-19. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Но той каза и, че в момента 10 души в България заразяват 11 т.е. това е репродуктивното число.

Няма да изчерпим болничните легла, но въпросът е, че разпространението не е равномерно. С взетите мерки засега устояваме – ако продължим в този темп, ще има затруднения да се осигури медицинска помощ за всички нуждаещи се, каза още Кунчев пред Нова телевизия. Според него, сега на фокус са Варна и Русе, а скоро ще е и Добрич. Той даде пример с кланица за гъски в Добричко – имало екскурзия на служители в Копривщица и вероятно от тези хора ще има много положителни. "Хората взеха да правят каквото си искат", смята лекарят.

Ден с доста повече оздравели, отколкото заразени с коронавирус, но и с най-много смъртни случаи за 24 часа

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи като абсолютно число в началото на седмицата. Според данните от единн...

Попитан изрично дали ако такава е тенденцията, на 15 септември няма да може нуждаещи да се влязат в болница, Кунчев призна, но уточни, че говорим само за тенденция, като подчерта, че легла ще има независимо от всичко – въпросът е, че няма достатъчно специалисти. Той е категоричен – в световен мащаб има рязко покачване на заразяемостта. "По-лесно става заразяването", смята Кунчев, според който час-два разговор със заразен в затворено помещение значи почти сигурно заразяване. Той успокои обаче, че под 18 години са голямо изключение случаите на COVID-19, които влизат в лечебно заведение.

Кунчев не се съгласи, че "работата със старческите домове е изпусната". Той добави, че ако ще сравняваме, може да покаже европейски държави, в които 10% от хората в старческите домове починаха. 16 000 души са в старчески домове, 4-5 хиляди са персонал и ги тестваме за втори път, уточни националният здравен инспектор.

Ангел Кунчев посочи, че лекарят, за който се твърди, че е внесъл заразата във варненския дом за стари хора "Свети Георги", е работил там на втори трудов договор – първата му работа е на летището. Кунчев добави, че една от жените от административния персонал е била с положителна проба и не е ясно кой е първоизточник на заразата. Националният здравен инспектор каза и, че собственикът на дома бил трудно открит и си позволил да говори как знае къде живеели проверяващите от РЗИ, които искали да му връчат предписания. Какво е положението в "Свети Георги" – НАУЧЕТЕ ТУК!

По отношение на COVID-19 има три огромни проблема, заяви доцент Кунчев. Според него, на първо място е липсата на доверие у хората, че има такъв вирус и колко е опасен. Вторият проблем е лимитирането на здравната система. Можем изцяло да направим COVID-19 болници, но няма да е толкова добре, както в инфекциозните отделения, каза доц. Кунчев, който така и не каза какъв е третият основен проблем. По думите му, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски си върши работата.

Доц. Кунчев: Повече ме притеснява броят на приетите в болница

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора това е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР заместник-пр...

На въпрос в тази ситуация как държавата ще комуникира с хората предвид политическата ситуация и липсата на доверие към сегашната власт, отговорът на доц. Кунчев беше следният: "Правиш това, което знаеш, за което си учил. Второ, казваш цялата истина".

"Чувалите съществуват и продължават да съществуват и като гледам в Америка ...", заяви доц. Кунчев. Правим всичко възможно да не се случи, но ако хората не вярват, ще си докараме такова положение, добави той.

За финал Кунчев обясни, че най-рано в първата половина на следващата година може да очакваме в България ваксина против коронавирус, но без гаранции, че тя ще помага значително. Той беше категоричен и, че през тази година в България ще се направят усилия да се увеличи покритието с противогрипни ваксини, но това ще се случи трудно, защото планирането става с година напред т.е. сега имаме 150 000 дози. Фокусът ще е върху хора над 65 години.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 август"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com