Апаратура за милиони за лечение на онкоболни събира прах 4 години и бъдещето е за още

10456
Апаратура за милиони за лечение на онкоболни събира прах 4 години и бъдещето е за още
Снимка: ИЯИЯЕ

От 4 г. в мазето на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) отлежава купеният за над 10 млн. лева циклотрон. TR-24 е най-мощният циклотрон, който би бил инсталиран на Балканския полуостров. Предназначението му е да произвежда изотопи за диагностика и лечение на онкоболни пациенти.

В интервю за Actualno.com радиохимикът д-р Александър Йорданов (Ph.d.) заяви, че възможността му за облъчване с частици енергия 18-24 MeV го прави изключително гъвкава платформа, способна да произвежда изотопи не само за ПЕТ (позитронно-емсиионна томография) диагностиката, но също така и за СПЕКТ (SPECT, Single Photon Emission Computed Tomography) диагностиката. Рекордът на циклотрона TR-24 е 44 Кюри флуор-18, произведен за 2 часа. При един оптимален режим на производство, може да се изчисли дали този циклотрон не би могъл да доставя FDG (глюкоза, белязана с радиоактивния изотоп флуор-18 - контрастен агент в ПЕТ-скенери за диагностициране на онкологични състояния) за почти всички ПЕТ-скенери на Балканския полуостров.

 

(При огромен интерес преминава представянето на новата апаратура, 2016)

Процедурата за доставка на скъпата апаратура започва през 2013-та година с обявяване на обществена поръчка, която се оказва неуспешна. Причина за това е, че офертата на единствения участник "Циклотрон Инженеринг" е на стойност 5 980 000 американски долара без ДДС – по-висока от разполагаемия в ИЯИЯЕ финансов ресурс (5 000 долара). Три милиона от тях са дарени от посолството на САЩ в България в последния работен ден на посланик Джеймс Уорлик (2012 г.), а другите 2 млн. са дарение от АЕЦ „Козлодуй“.

Следва покана към единствения кандидат и той сваля цената на 4 711 000 долара без ДДС. През септември 2014 г. "Циклотрон инженеринг" ООД и ИЯИЯЕ подписват договор за изработка, доставка, монтаж, пускане в експлоатация и гаранционно обслужване на циклотрон и съпътстващо спомагателно оборудване.

 

(Разтоварването на циклотрона, януари 2016)

Апаратурата е осигурена година по-късно, а в началото на 2016 г. се състоя пищна церемония по приемането ѝ.

Две години и осем месеца (август 2018 г.) отне на Института да подготви поръчката за избор на проектант на сградата - сложна за проектиране и сложна за изграждане.  

През февруари 2019 г. бе подписан договор с консорциум "БГ Национален циклотронен център". Водещ участник в него е италианското дружество "Проджети Плант С.Р.Л." в съдружие с българската фирма "Сиела Норма" АД.

Срокът за проектиране е 173 календарни дни – тоест, приключва към септември месец 2019-та. Авторският надзор, чийто срок е валиден за периода на строителство, е 785 календарни дни – около 2 години и 2 месеца.

С убеждението, че няма начин проектът досега (края на септември месец 2020-та) да не е изработен и тъй като изтече прекомерно дълго време, откакто мощният и скъп циклотрон е доставен в България, но досега не е свършил работа за "пет пари", Actualno.com отправи въпроси към ръководството на ИЯИЯЕ по Закона за достъп до обществена информация.   

 

(Официалните лица в очакване на ценната техника)

Информацията, която Actualno.com получи в отговор, изобщо не е обнадеждаваща, меко казано. Всъщност е доста притеснителна заради темповете, с които се върви към пускането на жизненоважната за нуждаещите се българи апаратура. Така че колко още ще "цикли" мощният ни отлежаващ циклотрон, който би могъл да захранва с изотопи не само България, а и няколко държави наоколо, остава неясно.      

Ето и отправените въпроси към доц. д-р Лъчезар Георгиев – директор на ИЯИЯЕ при БАН, и респ. получените отговори:

 

(Доц. д-р Лъчезар Георгиев)

Въпрос: Според подписания на 6.02.2019 г. договор между ИЯИЯЕ и обединение "БГ Национален цикпотронен център" по обществена поръчка с предмет "Изработване на инвестиционен проект: "Циклотронна лаборатория "Национален циклотронен център“ на фази: идеен, технически и работен проект:", срокът на неговото изпълнение е 173 календарни дни и е изтекъл отдавна. Възложеният проект готов ли е и предаден ли е на подопечната Ви научна институция?

Отговор: Поради забавяне от страна на Изпълнителя, до този момент на Възложителя не е предаден завършен инвестиционен проект.

Въпрос: Ако отговорът е положителен - кога е предаден и какво представлява? А ако отговорът е отрицателен - каква е причината за закъснението?

Отговор: Причината за закъснението са непредвидени от Изпълнителя трудности при упражняването на регулираните професии "Архитект" и "Инженер" в инвестиционното проектиране на територията на страната от чуждестранни лица проектанти, които трябва да отговарят на изискванията на националното законодателство.

Въпрос: Количествено-стойностната сметка какво показва - колко ще струва изграждането на центъра?

Отговор: Поради липса на завършен инвестиционен проект не може да бъде посочена крайната сума за изграждането на Циклотронния център.

Въпрос: Според Плана за действие в изпълнението на Националната програма за развитие 2019-2020 г. е вписано целево финансиране на стойност 2 млн. лв. за изграждане на сградата за разполагане на Циклотрон. Средствата налични ли са и ще бъдат ли достатъчни за целта?

Отговор: Осигурените досега от държавата средства са налични. В тези средства не се включват споменатите от Вас 2 млн. лв., за 2019-2020 г., каквито не са получавани от Института.

Въпрос: Защо все още не е обявена поръчката за строителство на Циклотронния център?

Отговор: Обществената поръчка за строителството на Циклотронния център не е обявена поради липсата на завършен инвестиционен проект, който е предпоставка за получаване на разрешение за строеж.

Въпрос: Договорът за доставката на Циклотрон ТR-24 е подписан през 2014 г., доставката му е факт в началото на 2016 г. Защо е това огромно забавяне за въвеждане в експлоатация на тази жизнено необходима за нашите съграждани апаратура и какви трудности срещате в реализацията на този проект?

Отговор: Трудностите в реализацията на този проект се дължат на обективни причини, свързани с провеждането и изпълнението на обществените поръчки, както и необходимите технологични срокове, свързани с администрирането на инвестиционния процес, както и отсъствието на опит в проектирането и изграждането на този вид съоръжения от страна на потенциалните изпълнители, проектанти и строители в страната.

Въпрос: Кой носи основната вина за това тя да е толкова далеч от реалното ѝ ползване? “

Отговор: Въпросът не касае обществена информация, създадена и съхранявана в ИЯИЯЕ-БАН.

Въпрос: Гаранционният срок на апаратурата е 32 месеца от подписването на приемо-предавателния протокол с доставчика. Срокът отдавна е изтекъл, фатално ли е това и има ли опция да се активира гаранционният срок?

Отговор: Срокът на гаранционно обслужване, както за всички стоки на пазара, започва да тече от момента на придобиване на вещта. При необходимост от продължаващо фирмено сервизно обслужване обичайна практика за този вид съоръжения е да се сключва договор за сервизно обслужване с оторизиран от производителя представител. Възможно е и сервизно обслужване по заявка и при необходимост, в зависимост от конкретните нужди на собственика. В това отношение няма съществена разлика между различните видове оборудване, използвано както за изследователски цели, така и в индустрията.

Въпрос: Ако отговорът е положителен, кой би трябвало да изпълни дейностите в гаранция при положение, че фирмата доставчик "Циклотрон Инженеринг" ООД е с нов собственик и той едва ли има отношение към тази стара сделка?

Отговор: По света работят десетки ускорители от същата марка, които нямат проблем с осигуряване на сервизно обслужване. Смяната на собственика няма отношение към задълженията по договора, които продължават да обвързват Изпълнителя.

Въпрос: Къде ще бъде построен Циклотронният център и каква е спецификата на бъдещото строителство?

Отговор: Циклотронният център ще бъде построен на територията на Научен комплекс 2 на Българската академия на науките, град София, бул. "Цариградско шосе“ № 72. Информация за спецификата на бъдещото строителство е публикувана в Профила на купувача на ИЯИЯЕ-БАН, на адрес: www.inme.bas.bg, Профил на купувача, Публикувани процедури 2018 г., Документация на обществената поръчка, част "Технически спецификации“.

 

Въпрос: Група учени от ИЯИЯЕ предложиха той да се обособи като самостоятелно звено към Института. Така ли ще бъде и изобщо как е предвидено да действа като структура?

Отговор: Не ни е известна нито групата учени, нито нейната инициатива. Циклотронният център ще функционира като национална лаборатория към ИЯИЯЕ-БАН.

Въпрос: Има ли риск според Вас апаратура за над 10 млн. лева, предназначена за лечение на онкоболни, да остане неизползвана?

Отговор: Рискове от забавяне по обективни причини съществуват за всеки инвестиционен проект.

Въпрос: Кога за последно страната ни е инвестирала в нова инфраструктура за изследвания в областта на ядрената физика?

Отговор: Не са ни известни инвестиции в нова инфраструктура в страната в последните десетилетия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com