Апел до премиера за детски линейки отправиха с отворено писмо

2190
Апел до премиера за детски линейки отправиха с отворено писмо
Снимка: МСДС

За съдействие в развитието на детското здравеопазване в България и по-специално за адекватни детски линейки  настоява в отворено писмо до премиера председателят на ИКВ на МСДС и член на НИС на СДС Дончо Златев.

В писмото си той апелира Бойко Борисов да прояви грижа за качеството на спешната медицинска помощ за най-малките и най-беззащитните и припомня, че се е обръщал към него с такава молба преди повече от година.

За година и половина стотици семейства от цялата страна са подкрепили инициативата на МСДС, като са се включили в подписките по места или с дарения, отбелязва Златев.

"Искрено вярвам и се надявам, че с Вашето съдействие и решителност, заставайки на страната на децата и техните усмивки, ще обърнете внимание на молбата ми, която събира прах в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването", пише на премиера Златев.  

МЗ и вестник "Монитор" се разминаха по темата с годността на линейките у нас

Министерството на здравеопазването (МЗ) излезе с опровержение по повод годността на линейките у нас. Причината - материал на вестник "М...

"В началото на м. Май 2019 г. се обърнах към Вас с искане за закупуването на Детски линейки за всички областни градове в страната. Тогава го направих не просто като политическа фигура, но и като родител, като баща", споделя с премиера Златев.

"Само преди дни и Вие споделихте снимка с Вашите внуци и написахте, че няма по-важно от техните усмивки за Вас", припомня му Златев и изразява надежда да бъде разбран: "Вярвам, че точно заради всички деца на България трябва да се действа безкомпромисно в решаването на проблемите в детското здравеопазване".

Златев разказва в писмото си, че миналата година молбата му до премиера била преразпределена към Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите. "От МФ ми отговориха, че биха подкрепили идеята и осигурили средства, ако МЗ им ги поиска. За съжаление обаче министър Ананиев не сметна детското здравеопазване за приоритет. В свой отговор към мен той написа, че няма нужда от специализирани детски линейки, защото можело да се ползва наличната техника на Спешна помощ", информира премиера Златев. "В този момент, споделя той - аз осъзнах, че министър Ананиев не е разбрал изобщо философията на това искане. За него това бяха просто едни числа, а не шанс за хиляди деца в страната за бърза и адекватна помощ при спешен случай".

В писмото си Златев изразява надежда, че при наличието на воля от страна на премиера и от страна на новото ръководство на Министерство на здравеопазването, проблемът с детското здравеопазване може да бъде решен.  Той отбелязва, че в последните месеци правителството отпусна средства за проекти на две детски болници в София и Пловдив, а Бургас кандидатства за средства от Европейската инвестиционна банка за строеж.

"Пиша тези редове като родител, който е обикалял с детето си посред нощ от болница в болница, за да търси адекватна лекарска помощ", споделя още с премиера Златев.  "Не пожелавам на никой да преминава през подобни ситуации, защото страхът и безсилието в такива моменти са смазващи", продължава той.

Нови проблеми по грандиозната поръчка за нови линейки - с последните 120

Жалба спря подписването на договор за 78 линейки със задвижване 4х4, а за другите 42 броя поръчката е прекратена, става ясно от публика...

Над 6000 деца в България се раждат недоносени за година, което е около 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа, информира премиера Златев и апелира: "Нека помогнем и на тези деца и техните семейства, като се опитаме да осигурим по-добри условия".

Стойността на подобен тип специализирана детска линейка е около 150 000 лв, посочва Златев и уточнява, че линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка.

Ето още аругменти за необходимостта от специализирани детски линейки, изложени в писмото:

Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани. За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа, с възможност за контрол на позицията в три посоки. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и позволява само за минута линейката да се модифицира от неонатална в педиатрична линейка, както и обратно. С цел осигуряване на възможност за провеждане на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, линейката е оборудвана и със съвременен микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни. Към медицинското оборудване са включени и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.

"Нека заедно да се погрижим за децата на България, защото те са нашето днес и утре!", настоява в писмото си до премиера Златев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com