Архитекти от Милано ще проектират сграда на "отлежалия" циклотрон

4824
Архитекти от Милано ще проектират сграда на "отлежалия" циклотрон
Снимка: ИЯИЯЕ

Архитектурно бюро от Италия, по чийто проект са изпълнени болниците "Сан Рафаел" в Милано и "Сан Джерардо" в Монца, ще проектира сградата на твърде дълго очаквания да заработи циклотрон TR2 в България.

Анонсираният като ускорител с най-добри параметри на Балканите и най-големия научен проект на България е доставен през януари 2016 г. Изпълнител на поръчката бе фирма "Циклотрон инженеринг“ ООД за 4,7 млн. долара без ДДС (с ДДС сумата възлиза на над 10 млн. лв.).

Циклотронът е предназначен да произвежда PET и SPECT-изотопи за лечение на онкоболни пациенти. Той обаче отлежава вече три цели години досега в помещение на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика в София, защото няма къде да го монтират.   

Две години и седем месеца отне на Института да подготви поръчката, с която обявиха, че търсят проектант на сградата, която ще е сложна за проектиране и сложна за изграждане.  

Преди дни процедурата е финализирана с избор на консорциум „БГ Национален циклотронен център. Водещ участник в него е италианското дружество „Проджети Плант С.Р.Л.“, което се е обединило с българската фирма „Сиела Норма“ АД за правни и информационни справочни системи. Негова задача ще е да изработи идеен, технически и работен проект за бъдещата лаборатория „Циклотронен център“.

Офертата на италианско-българския консорциум е на стойност 772 200 лв. без ДДС (или 926 640 лв. с ДДС) и срок за изпълнение 36 седмици (9 месеца). Договорът предстои да се подпише. 

Другият кандидат – ДЗЗД „Вега-Призма СМС“, е отстранен от участие. В него са обединени италианската фирма „Призма Инженеринг С.Р.Л.“, която е проектирала университета на Милано – „Бикока СВАН изотоп АГ“ и българските дружества „Вега медикал“ ЕООД и „СМС“ ООД.

При заложените за изпълнение срокове може да очакваме, че през месец септември 2019 г. проектът ще е готов. Тепърва след това ще се подготвя нова обществена поръчка за строително-монтажни работи. По-рано, преди да е готов проектът, процедурата за строителство не може да се обяви. В такъв случай най-оптимистичният срок, в който може да заработи циклотронната лаборатория, е след около три години. Тоест пет години след като е доставена уникалната и жизнено важна за хиляди пациенти машина.

Очакваният срок за изграждане на циклотронния център е 24 месеца заедно с подготовката на площадка. Програмата на циклотронния център за производство на радиоизотопи се очаква да продължи около 20-25 години. Съществуващите данни от експлоатацията на циклотрони от фамилията TR показват, че експлоатационният живот на този тип циклотрони може да се удължи до над 30 години. Научно-изследователската и развойна програма на циклотронния център се очаква да продължи около 30-35 години. Циклотронът ще бъде демонтиран заедно с активираните системи и компоненти от бункера около 40 години след въвеждането им в експлоатация. Необходимата продължителност на живота на сградата е поне 50 години.

Националният циклотронен център ще бъде изграден в "Научен комплекс 2" на БАН (бул. „Цариградско шосе“ № 72 в София). Той ще бъде строеж от първа категория, ІV-ти клас на значимост по отношение на сеизмична устойчивост поради чувствителния характер на оборудването.

Имотът е собственост на БАН, предоставен с решение на Министерския съвет за изграждане на Атомен център, към който от самото начало е предвидено изграждане на ускорителна лаборатория с циклотрон. Застроената му площ ще е 3000 квадратни метра, а разгънатата – 6000 кв. метра. Близо е до сградите, ползвани от Института по ядрена енергетика. Достъпът до обекта ще бъде затворен за граждани заради физическата му защита като ядрено съоръжение. Там ще работят около 20 учени. Инвестиционният проект за лабораторията по решение на РИОСВ – София, не подлежи на ОВОС.

Припомняме, че според договора между страните по доставката на циклотрона, подписан на 8.10.2014 година, Институтът по ядрена енергетика е бил длъжен да завърши изграждането на помещенията, в които да монтира апаратурата, и да представи на изпълнителя разрешение за ползването им най-късно до изтичане на 17 месеца от сключването на контракта. Тоест, помещенията е трябвало да са готови точно когато ускорителят е бил посрещнат тържествено с церемония в началото на 2016-та. Вместо това се е преминава към изпълнение на резервната клауза. А тя е, че при невъзможност вещта да бъде доставена в предвидените за целта помещения поради незавършване на строителните работи и/или неполучено разрешение за ползването им, възложителят се задължава да укаже на изпълнителя друго подходящо помещение в София, където машината ще се съхранява от възложителя за негова сметка и риск до изграждане на подходящите помещения и получаване на разрешение за тяхното ползване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com