Без допълнителни мерки след случая на индийския щам в Плевен

2743
Без допълнителни мерки след случая на индийския щам в Плевен
Снимка: iStock

След първия случай на индийския вариант на коронавирус в България, или т. нар. вариант „Делта“ при пациент в Плевен, областният управител на града Марио Тодоров провежда среща с директора на РЗИ – Плевен:

„Няма да има никакви мерки, защото са минали два месеца и половина, човекът много леко е преминал и заболяването, и самото лечение“, каза пред БНР Тодоров.

„Не се притеснявам от този случай, това се очакваше, предвид това, което се случва на Запад, не казвам, че няма да се ваксинирам, но засега изчаквам. Естествено, че има притеснение, вече във Великобритания има трета вълна, експертите също казват, че септември може да има нова вълна. Още не съм се ваксинирал, защото преболедувах и изчаквам“, казаха плевенчани.

„Пациентът, за който се съобщава, че е имал индийски вариант на коронавируса, е оздравял през април, съобщи вчера първо пред кореспондента на БНР проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет:

"Това е стажант лекар, който провежда преддипломния си стаж. Най-вероятно се е заразил от контакт с индийски гражданин, който се е завърнал от Индия в България. А заразеният колега се е бил ваксинирал още през февруари с "АстраЗенека", първа доза, може би и затова по-леко е изкарал болестта“, поясни проф. Димитров:

„Ваксините помагат и в света вече са поставени над 2 млрд. дози в цял свят, като ползите са повече. А ние от първи юли започваме позитивна кампания сред нашите студенти и преподаватели с различни бонуси, до 30 септември да са ваксинирани с две дози и да започнем новата учебна година по-сигурно и безопасно“, заяви още проф. Димитров.

Тази събота ще се проведе ваксиниране в центъра на Плевен, а в акция със шествие в подкрепа на ваксинацията се включват представители на различни мото-клубове:

„В неделя от 14 до 16 часа в Плевен ще се проведе шествието в ползата на ваксинирането“.

„Това е поредният вариант, поредният мутант, който беше наречен индийски, той е четвърти поред голям, който има значение по отношение на заразяването и разпространението на вируса“, посочи пред БНР проф. Радка Аргирова, вирусолог.

Вирусолог обясни защо разбрахме със закъснение за наличието на индийския вариант на COVID у нас

Световният опит показва, че "Делта“ вариантът няма променена клинична картина. Няма и тежко протичане, но е значително по-заразен...

„Той съдържа в себе си три подварианта, а в сравнение с английския, южно-африканския, бразилския вариант заразяването с него става по-бързо, по-лесно се пренася, като колегите във Великобритания публикуваха информация, че се очаква да се увеличат хоспитализациите.

Увеличено е разпространението, но не може да се каже, че е увеличена смъртността, нещо повече – болестта протича по-леко, не протича по-тежко“, заяви още проф. Аргирова.

Проф. Аргирова поясни, че не може да се сме сигурни, че само едни българин е с индийския вариант. А това, че чак след два месеца разбираме за това, тя посочва, че не е изненадана, до Ангиля се ходи много често, но :

"Хубаво беше по-рано да знаем за случая, това е много дълъг период, би трябвало колегите щом са се усъмнили, веднага да направят секвениране, това отнема до пет дни, още повече при пациент с първа игла ваксина, да възникне заболяване, и то не първите дни след имунизацията, за да помислим, че преди това е бил вече заразен, а месеци след това, което навежда мисълта за нов щам", изтъкна проф. Аргирова.

„Заразеният е прекарал леко болестта, като причина затова може да е, че вече е имал първа доза "АстраЗенека", защото вече има експериментално изследване на възможностите на антителата от известните досега ваксини – 4-рите, оказва се, че всички те генерират антитела срещу индийския вариант“, съобщи още проф. Аргирова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com