Бивш подуправител на НЗОК: Касата трябва да си възвърне характера на независима институция

2686
Бивш подуправител на НЗОК: Касата трябва да си възвърне характера на независима институция
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Това с Касата ще продължава, докато тя не си възвърне характера на независима институция. В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева."

Това каза в интервю за bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година.

НЗОК: Здравният министър няма право да иска оставката на управителя

Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на Управител на здравната каса. Писмото, предизвикало реакцията на мин...

По думите му тя кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. „Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения”, подчерта той.

Поводът за разговора с него беше поисканата от здравния министър оставка на шефа на Касата д-р Камен Плочев. Както сам призна, министър Кирил Ананиев изпаднал в „ужас”, след като разбрал, че Плочев иска актуализация на бюджета на Касата зад гърба на правителството. В писмо до председателя на парламента и парламентарните групи Плочев посочва, че задълженията на българската към чужди здравни каси нарастват.

Според освободения през декември подуправител на НЗОК проф. Плочев категорично не е за поста управител на Касата, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване.

"Изумен съм, че изискванията за управител на Касатата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса" коментира бившият подуправител на НЗОК.

"Като си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за Касата и за себе си, е да се махне по най-бързия начин, защото той ще има проблеми", допълни той.

Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев. Причината е, че Плочев не е съгласувал ...

Той не вижда какво става, какво му му дават да подписва. Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх, каза още д-р Димитър Петров.

Дали ще си подаде оставката или не, не мога да кажа, може да реши да стои и скандалът да се задълбочи, прогнозира той.

По въпроса с дълговете към чужди здравни каси д-р Петров коментира, че това са лесно предвидими разходи, тъй като ние ги плащаме след 18 месеца, тоест към юни миналата година сме били наясно какво трябва платим през цялата 2018 г.

"Това е можело да се предвиди в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да постави въпроса тогава", подчерта той.

Според него стои въпросът, знаейки, че тези средства трябва да се платят през 2018 г., защо Жени Начева не ги е предвидила в това перо в бюджета. Не само тази година, а и предишни години са трупани подобни дефицити, посочи д-р Петров.

Лекар: Клинична пътека за роботизирана хирургия позволява източване на НЗОК

Клинична пътека за роботизирана хирургия дава възможност за източване на здравната каса, информира един от най-добрите АГ специалисти у...

Д-р Петров коментира също, че не е привърженик на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине.

"Има големи проблеми, но такъв апокалипсис не може да се очаква", заяви д-р Димитър Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com