Бивш здравен министър се скара заради преувеличението със смъртността от коронавирус

22644
Бивш здравен министър се скара заради преувеличението със смъртността от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Много е пресилено да се казва, че пада възрастта на починалите от коронавирус. Това категорично заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който подчерта, че има твърде малко случаи, за да се прави статистика. „Което може да се спести, да се спести”, е неговата теза.

През 2018 година, всеки ден горе-долу умират по 42 души, по данни на НСИ. За това не се казва нищо, даде друг пример Ненков.

Дотук с мерките, които властта взема, здравната система се справя изключително добре, като гледаме броят на починалите от процент на населението, подчерта Ненков пред Нова телевизия.

Лекари от Банско са възмутени от намеци на генерал Мутафчийски, че са крили болни от коронавирус

Да пробваш да вкараш пациент в по-тежко състояние в болница беше много тежко. Това заявиха лекари от Банско, коментирайки времето от 14...

По въпроса дали трябва да се почне масово тестване за откриване на антитела, д-р Ненков отвърна, че при правене на PCR тест масово ще се изчерпа ресурсът за хора, които ще имат нужда от потвърждение на състоянието си заради постъпване в болница.

Вариантите са два – едното е да се пуснат всички на работа, "ще умрат 5000 човека" и довиждане. Второто са ограничителни мерки – имаме 10 починали, ужасно е за техните семейства, но говорим за обществото, изброи Ненков.

Д-р Ненков каза и друго – при най-тежките случаи, т.е. обдишване заради състояние от коронавирус става въпрос за много компоненти. "Не може да кажем отсега дали ще ни стигнат реаниматорите – това ще го разберем юни-юли", заяви бившият здравен министър. Но подчерта нещо друго – заради нуждата от многофункционалност, лекарите особено в провинцията имат много опит и знаят много неща. Ненков не смята, че реаниматорите в провинцията ще имат проблем с експертизата.

Процесът на възстановяване на белодробната функация е бавен, става стъпка по стъпка. Процесът е строго определен, обясни д-р Ненков. На първо място той посочи съпротивителните сили на пациента, лечебната схема и знанията на реаниматорите.

Бизнесът настоява за облекчения след Великден

Още един месец рестриктивни мерки за биснеса - перспективата за удължаване на извънредното положение до 13 май не се хареса на бизнеса....

"Реанимацията винаги е на загуба. Реанимацията винаги е трън в окото на този, който управлява търговското дружество. Какво ще се промени в здравеопазването е абсолютна друга, болезнена тема, която сега не искам да коментирам", заяви д-р Ненков. И не можа да отговори дали на 30 март 200 български лекари и медицински сестри са отлетели с чартър в Австрия, за да работят там.

За финал Ненков беше категоричен и за друго - при хронични заболявания, обезателна консултация с личния лекар и следване на неговите препоръки, а не страх заради коронавируса. "Човек не може да реши с какво да бъде лекуван, като не е лекар", каза лекарят, който визираше запасяването с лекарства - "ужасна работа е това".

Според д-р Асен Меджидиев от Столичната лекарска колегия, задължително трябва да търсим личния си лекар, ако има симптоми като температура, кашлица и хрема.

Още: "В Италия може би стигнаха платото на заразата с коронавирус, но СЗО е силно притеснена за света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com