Близки на починали пациенти: Ако чакате за трансплантация, бягайте в чужбина

10053
Близки на починали пациенти: Ако чакате за трансплантация, бягайте в чужбина
Снимка: БГНЕС

Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация, призоваха останалите чакащи да търсят решение в чужбина.

„Тези хора трябва да потърсят сами решение в чужбина. Държавата в момента не иска да ги изпрати никъде. Тези хора могат да заминат във Виена, поне има някакъв шанс”, категоричен беше Алберт Петков, брат на починалия Адриан Петков. „Заминете за някъде другаде, зарежете тези лъжи, спасете се някъде и тогава спокойно се върнете на територията на държавата, ако искате, с един живот повече, а не по-малко”, допълни той в предаването „Тази неделя” по bTV.

Написани за 24 часа законови промени отпушват трансплантациите

След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на българи в Европа беше замазван, управляващите се втурнаха да...

Христина Хрисимова, която губи съпруга си също в очакване на белодробна трансплантация в чужбина, подкрепи мнението му. „Ако тези хора могат да избягат, да бягат. Аз лично не виждам надежда в близко бъдеще”, заяви тя.

Според нея новият шеф на Агенцията по трансплантациите трябва да бъде сменен. „Този човек преди няколко дни в ефир, подхилвайки се, каза, че в рамките на няколко седмици в България може да се извършват белодробни трансплантации и че имаме невероятна база. Нищо от това не е вярно. Ако това знае новият шеф на Агенцията по трансплантациите, в такъв случай този човек въобще не знае за какво става въпрос и неговата дезинформираност ще доведе до още смърт”, категорична е Христина.

Здравното министерство, Външно министерство, Бойко Борисов, Агенцията по трансплантациите трябва да впрегнат сили максимално бързо да намерят болница в Европа, която има успешни практики за извършване на белодробни трансплантации, посочи тя. По думите ѝ това е най-спешното и най-важното в момента за всички, които чакат. „Иначе трябва да се работи много активно в следващите години, за да се развие национална програма, да се обучат координатори по донорство, да се изградят центрове. Това изисква много пари и подозирам, че няма да се случи скоро”, изтъкна Христина.

„Трябва да разберем, че тези министри са там, за да ни помагат, а ние сме на това положение заради тях. В крайна сметка от нас зависи дали ще стоят още там и дали ще продължават така да ни убиват”, категоричен е Алберт Петков. По думите му болница „Лозенец” всячески се опитва да прави белодробни трансплантации. „В момента лъжат едно 17-годишно момче по същия начин, както лъжеха нас: Ще дойде доктор от Турция, ще ви види как сте”, коментира Алберт.

Почина млад мъж, чакал белодробна трансплантация

Чакащият за белодробна трансплантация Адриан Петков почина след усложнение. Това каза д-р Георги Хинков по време на брифинг в Министерс...

„Дори да дойде този турски екип и да констатира, че това момче е годно за трансплантация, ние пак ще търсим донор на територията на държавата. Просто трябва да се стараем да го измъкнем в ЕС, а не извън ЕС, защото сред европейските държави са го направили така, че далаверите да не могат да се въртят. Ако няма далавера, просто няма смисъл за живот явно според тези доктори, които уж ни лекуват по някакъв начин”, отбеляза Алберт.

„Преди 2 години ми беше споменато, че шефът на болница „Лозенец” д-р Спасов има интерес турски болници да поемат българските пациенти. Днес това е факт. Има ли далавери или не, аз не зная, но това, което ми беше казано, вече се случва”, каза и Христина Хрисимова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com