Близките на нуждаещия се от трансплантация Байрям призоваха здравния министър да помогне на детето

1808
Близките на нуждаещия се от трансплантация Байрям призоваха здравния министър да помогне на детето
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В момента малкият Байрям Али, който се нуждае спешно от бъбречна трансплантация и за който ви разказваме от известно време, е на хемодиализа в Стара Загора.

Силима, бабата на детето, разказа, че то е с високо кръвно. "Не спи добре, много го болят краката и главата от високото кръвно", посочи тя. Близките на детето призоваха министърът (на здравеопазването - бел. ред.) да помогне на Байрям.

Нуждаещото се от бъбрек малко дете ще бъде оперирано в България

Състоянието на Байрям е критично. Има неовладяема с медикаменти хипертония – тя се контролира само от диализния режим. Освен това...

Един от най-големите проблеми на детето е, че то има високо кръвно, което не се повлиява медикаментозно. Бабата Силима ще бъде вероятният донор. Тя е скептична, че в България лекарите ще успеят да направят тази сложна операция. Близките искат Байрам да замине на лечение в Германия.

Междувременно в ефира на bTV стана ясно, че тепърва ще се търси становище от компетентните органи към Александровска болница в София дали там ще може да се извърши трансплантацията на бъбрек на Байрям. Припомняме, че момчето трябваше да замине за Германия още в пенеделник, 20 февруари. Ден по-рано обаче по телефона е съобщено на роднините, че пътуването се отлага, защото трансплантацията можело да се направи у нас. Официален отказ от Фонда за лечение на деца няма.

Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, коментира, че неговата Асоциация се бори от години с администрацията да не спира децата да се трансплантират в чужбина.

Според Мария Петрова, адвокат по медицинско право, ситуацията с Байрям е нарушение на правата на детето. Не можем да оставим това, че във Фонда (Фонда за лечение на деца - бел. ред.) или в Министерството (Министерството на здравеопазването - бел. ред.) има дразги и проблеми. Детето трябва да се лекува. Администрацията остава анонимна, тези лица се чувстват безнаказани. Докато бездействаме в момента, ако това дете не се лекува, кой ще поеме отговорност, попита още Мария Петрова.

В последния момент отказаха лечение на тежко болно дете в чужбина

9-годишният Байрям Али се нуждае от бъбречна трансплантация. От две години той е на хемодиализа. Четири пъти в седмицата пътува до Стар...

Actualno.com припомня, че по-рано зам.-здравният министър д-р Атанас Кундурджиев обясни, че от Здравното министерство са съпричастни с Байрям, но трансплантацията можела да се случи в България. Според Кундурджиев Фондът взел решение Байрям да се лекува в чужбина, защото съветът бил даден от лекар, който не е специалист по трансплантации. Още в сряда, 22 февруари, Байрям ще постъпи в болница „Лозенец”, където ще му бъде направена трансплантация на бъберек.

На въпрос какъв е опитът в България с такива трансплантации, Кундурджиев отговори, че професор Панчев, който щял да оперира, имал успешна операция на дете, което сега е завършило висшето си образование и има семейство – т.е. минали са със сигурност над 20 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване