Близките на нуждаещия се от трансплантация Байрям призоваха здравния министър да помогне на детето

1768
Близките на нуждаещия се от трансплантация Байрям призоваха здравния министър да помогне на детето
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В момента малкият Байрям Али, който се нуждае спешно от бъбречна трансплантация и за който ви разказваме от известно време, е на хемодиализа в Стара Загора.

Силима, бабата на детето, разказа, че то е с високо кръвно. "Не спи добре, много го болят краката и главата от високото кръвно", посочи тя. Близките на детето призоваха министърът (на здравеопазването - бел. ред.) да помогне на Байрям.

Нуждаещото се от бъбрек малко дете ще бъде оперирано в България

Състоянието на Байрям е критично. Има неовладяема с медикаменти хипертония – тя се контролира само от диализния режим. Освен това...

Един от най-големите проблеми на детето е, че то има високо кръвно, което не се повлиява медикаментозно. Бабата Силима ще бъде вероятният донор. Тя е скептична, че в България лекарите ще успеят да направят тази сложна операция. Близките искат Байрам да замине на лечение в Германия.

Междувременно в ефира на bTV стана ясно, че тепърва ще се търси становище от компетентните органи към Александровска болница в София дали там ще може да се извърши трансплантацията на бъбрек на Байрям. Припомняме, че момчето трябваше да замине за Германия още в пенеделник, 20 февруари. Ден по-рано обаче по телефона е съобщено на роднините, че пътуването се отлага, защото трансплантацията можело да се направи у нас. Официален отказ от Фонда за лечение на деца няма.

Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, коментира, че неговата Асоциация се бори от години с администрацията да не спира децата да се трансплантират в чужбина.

Според Мария Петрова, адвокат по медицинско право, ситуацията с Байрям е нарушение на правата на детето. Не можем да оставим това, че във Фонда (Фонда за лечение на деца - бел. ред.) или в Министерството (Министерството на здравеопазването - бел. ред.) има дразги и проблеми. Детето трябва да се лекува. Администрацията остава анонимна, тези лица се чувстват безнаказани. Докато бездействаме в момента, ако това дете не се лекува, кой ще поеме отговорност, попита още Мария Петрова.

В последния момент отказаха лечение на тежко болно дете в чужбина

9-годишният Байрям Али се нуждае от бъбречна трансплантация. От две години той е на хемодиализа. Четири пъти в седмицата пътува до Стар...

Actualno.com припомня, че по-рано зам.-здравният министър д-р Атанас Кундурджиев обясни, че от Здравното министерство са съпричастни с Байрям, но трансплантацията можела да се случи в България. Според Кундурджиев Фондът взел решение Байрям да се лекува в чужбина, защото съветът бил даден от лекар, който не е специалист по трансплантации. Още в сряда, 22 февруари, Байрям ще постъпи в болница „Лозенец”, където ще му бъде направена трансплантация на бъберек.

На въпрос какъв е опитът в България с такива трансплантации, Кундурджиев отговори, че професор Панчев, който щял да оперира, имал успешна операция на дете, което сега е завършило висшето си образование и има семейство – т.е. минали са със сигурност над 20 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com