Борисов към областните управители: Имате пълни права!

10749
Борисов към областните управители: Имате пълни права!
Снимка: Правителствена пресслужба

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки, съобщават от Министерския съвет.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване на събирането на повече хора на едно място.

Връщат част от строгите мерки заради COVID-19 у нас

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов.

Коронавирусът – най-силният коз и на Бойко Борисов

Че нещата с коронавируса не отиват на добре, вече изглежда ясно. Но и че много-много не се вижда как ще тръгнат на добре май е още по-я...

Най-общо се връщат следните забрани: всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 юли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com