Борисов към областните управители: Имате пълни права!

10770
Борисов към областните управители: Имате пълни права!
Снимка: Правителствена пресслужба

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки, съобщават от Министерския съвет.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване на събирането на повече хора на едно място.

Връщат част от строгите мерки заради COVID-19 у нас

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов.

Коронавирусът – най-силният коз и на Бойко Борисов

Че нещата с коронавируса не отиват на добре, вече изглежда ясно. Но и че много-много не се вижда как ще тръгнат на добре май е още по-я...

Най-общо се връщат следните забрани: всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 юли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване