Борисов: Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора, болниците могат да издържат

4470
Борисов: Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора, болниците могат да издържат
Снимка: БГНЕС

На този етап извънредно положение не се налага. Около това становище се обединиха премиерът Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на среща между тримата. По думите на министъра, болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. „Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения“, категоричен бе проф. Ангелов.  

В хода на срещата бе отбелязано, че вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. В този контекст министър-председателят Борисов акцентира, че изключително важно остава спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция. Здравният министър докладва още на премиера за последните възникнали случаи на заразени с коронавирус в домовете за възрастни хора в Русе и Варна.

Здравният министър: Няма да има нови ограничителни мерки, ситуацията в домовете за възрастни е овладяна

Към настоящия момент мерките, които са в България, са абсолютно достатъчни, те са т. нар. "меки мерки". Няма нужда от тяхното разширяв...

Проф. Ангелов отбеляза, че ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ, за поемането на случаите. Министър-председателят Борисов бе категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения. „Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат“, изтъкна премиерът Борисов. Той разпореди фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти.

Главният държавен здравен инспектор каза пред министър-председателя, че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. „Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите“, посочи премиерът Борисов.

„Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки“, каза още доц. Ангел Кунчев. Министър-председателят разпореди стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com