X
 
 

Борисов: Предложението за болничния няма да се внася в НС, но ще се гледа в тристранката (ВИДЕО)

3731 5
Борисов: Предложението за болничния няма да се внася в НС, но ще се гледа в тристранката (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

"Може ли сега да обясня, не че ви подценявам,за да се спрат всякакви спекулации. Синдикатите са във възторг, защото минималната пенсия става 250 лв. Отколешна мечта. Колегите от "Обединени патриоти" настояха, ние приехме. Приходните агенции са работили добре, икономиката върви добре, индустрията върви добре, можем да си го позволим. Но имайте предвид, че това са над 270 млн.(лв.) на година. Хотелиерите в Гърция, това много ме притеснява. Щото толкова много българи болни отиват там в петъка или пред празник, и не се връщат, че аз се опасявам, особено в Северна Гърция, да не се вдигне масов протест на хотелиерите. Това, което синдикатите знаят от мен, е че в тристранката ние ще търсим мерки... До този момент не само че няма входирано предложение, няма да има входирано предложение, но по тази тема, защото общите приказки са видите ли, да се намери система за контрол.

Статистиката обори още един аргумент на АИКБ за болничните

След като от АИКБ обясниха, че ако не се заплаща първият ден от болничния на работника ще се преборят нарастналите фалшиви болнични, с ...

Такава система не е намерена никъде. И ние не можем в България да сложим на всеки, който паркира в зелена площ милиционер, полицай, на всеки, който си вземе болничен – полицай да го проверява дали е болен или не. Още повече, че тук се лъже масово с това, днеска съм по-добре, вчера пих нурофен, аспирин, еми три дена ми даде докторът и т.н. Тази поправка няма да бъде вкарвана в парламента. Но тази тема, са ми обещали и синдикатите, защото и самите работодателски организации казват "добре", проблемът е такъв, взимат си болнични, отиват някъде, или по-лошо, отиват на друго място да работят, докато са в болнични, на черно, на тяхно място трябва да назначат някой, за да не спира производството е става огромен проблем. Така че със синдикатите, с работодателите и в тристранката този проблем ще се гледа. Видяхте и с телковете, един милиард за безплатни лекарства сме дали. И в същото време от 8 на 18 милиона болничните листове. Дори лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Аз не се съгласих и затова няма да го входирам, да накажем истински болен, да си плати той заради тарикатите. Демокрацията е хубаво нещо, но всички трябва да я подпомогнем. Медиите с разследвания, както пазарджишката болница и подобни, да ги изловиме и това да стане изключение, не правило. Нетърпимостта в хората искам да видя. Защото като се вземе така болничен, от вашите пари, от нашите пали взима", обобщи премиерът.

Заради предложението първия ден от болничните да се поема от работника, синдикатите заплашиха с общи национални стачни действия. От КНСБ настояха за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество  с негово участие по повод предложенията. Това пише в позиция на сидниката, разпространена до медиите. Позицията на Конфедерацията на независимите синдикати в България е относно решението на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември 2019 г. първият ден от болничния да е за сметка на работещите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Благовест Цветанов 2 Благовест Цветанов преди 3 седмици Профил на трол?
  Единственото нещо, което генерал лейтенант инженер доктор Бойко Борисов не е отменил в тая държава, е изборът на главен прокурор... ... все още не е късно!
 • Мдааа.... 2.1 Мдааа.... преди 3 седмици Профил на трол?
  Късно е либе за китка...!
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Наблюдателен си! Ясно е, че и болничните ще бъдат коригирани, защото все още не са приети окончателно. И след като не са приети, а повече не се обсъждат, значи няма промяна. Проблема е, че не това е начина! На нас не ни е нужен само един примиер, който да ревизира гафовете, а всички или по голямата част от депутатите не трябва да допускат това да се случва. Всичко друго е прах в очите.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Увъртане и шикалкавене...а финансовият министър който е истинския виновник за тая криза дебелее в чужд апартамент без да плаща наем и забива нож в гърба на държавността!!!!
 • апят двойка 1.1 апят двойка преди 3 седмици Профил на трол?
  Оправдаване в нетипичен стил А ЛА Винету....
  : 1 !