Борисов: При 100 хиляди под карантина, НОИ ще се изпразни

3996
Борисов: При 100 хиляди под карантина, НОИ ще се изпразни
Снимка: БГНЕС

От трибуната на парламента Борисов предупреди, че ако до 100 000 българи излязат в карантина заради COVID-19, и получат платен болничен за нея, системата на НОИ няма да издържи. "При една разрастваща се епидемия от коронавирус и хиляди под карантина вкъщи, Националният осигурителен институт (НОИ) ще се изпразни", заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна,  цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че днес здравният инспектор на България д-р Ангел Кунчев предупреди, че е въпрос на време да бъде регистриран първият случай на коронавирус у нас, заради разпространението на болестта в съседните ни държави и заради нейния характер. ПОДРОБНОСТИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК.

Началникът на ВМА: Предлагам да съобщаваме само за потвърдени случаи на коронавирус, не за непотвърдени

Няма потвърдени случаи, всичките, които са изследвани, засега са отрицателни. Има много пациенти, които са суспектни и са настанени. На...

"Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ", каза Борисов и продължи: "Ако нарастват на 50, 100, 200 хиляди хората, които си стоят вкъщи и държавата им поема болничните листове, аз това ще препоръчан, но НОИ ще се изпразни. НОИ струва много пари. Видях САЩ считат, че 2,5 милиарда са му малко. Все пак като взимаме някакви решения като парламентарна република да не забавяме, че и управляващите след нас ще имат нужда от някакви средства", каза още премиерът Борисов.

Припомняме, че въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса на труда. Там ясно е указано, че по време на карантина хората могат да взимат болничен. ПОДРОБНОСТИТЕ. Тук ще намерите и няколко ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА РЕАКЦИЯ при заболяването.

Законовата рамка потвърди и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в парламента, като подчерта, чеважното в случая е това "да не се прави самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда": "Всеки един български гражданин след завръщането си от чужбина, ако счита че има опасност за него или би искал да направи преглед или изследване трябва да потърси личния си лекар. Гражданите заедно с личните си лекари ще могат да вземат най-правилното решение затова дали да излязат в болнични или ако преценят могат също така да си вземат и отпуска", заяви министърът.

Според някои лични лекари обаче въпросът остава спорен - заради инкубационния период при пациенти, прибрали се от рискови зони. Затова според тях всеки случай е индивидуален и трябва да се говори за "медицинска целесъобразност" - ПОДРОБНОСТИТЕ.

ПОЛЕЗНО за коронавируса I

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. Паниката не помага!(ПОДРОБНОСТИ) По-добре е да използвате времето си и д...

Сходно мнение изрази и депутатът от ДПС Хасан Адемов, който е и председател на социалната комисия в парамента: "не всички, а само хората, които се връщат от региони със зараза и имат хронични заболявания, компрoметирана имунна система или са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат поставени под карантина." По думите му останалите граждани, когато имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система. Той настоя сформираният Кризисен щаб да определи ясно кой е кръгът от лица, които трябва да бъдат поставяни под карантина.

За липсата на инструкции към личните лекари в тази ситуация, социалният министър Деница Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква днес да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.

Actualno.com следи за вас разпространението на коронавируса и мерките за сигурност у нас в Live блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com