Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 млн.лв., за да се покрият разходите на болниците

2872
Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 млн.лв., за да се покрият разходите на болниците
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 млн.лв., за да се покрият разходите на болниците, това каза председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Венцислав Грозев пред БНР.

БЛС изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК/ за тази година. Преди това от Лекарския съюз са писали и до Министерството на здравеопазването, и до Надзорния съвет на НЗОК, обясни в д-р Грозев.

Отново проблеми за пациентите с ревматични заболявания

Пациенти с ревматични заболявания бяха на среща днес с експерти в НЗОК. Проблемът, който предизвика този диалог беше, че само за послед...

Решихме, след като няма особени реакции в положителна насока, да се обърнем към министър-председателя, за да може да се дискутира този въпрос. Това не е въпрос, който може да бъде решен с един замах. Сигурно държавата си има своите проблеми, сигурно Министерството на финансите си има своите проблеми и своите виждани, но в края на краищата това са дейности, това е работа, която е извършена от лечебните заведения и то на здравноосигурени лица. Извършена е услугата и след това една част от нея не е заплатена” каза председателят на БЛС.

Според него въпросът с актуализацията на бюджета на НЗОК се повдига в края на всяка година, защото ситуацията с бюджетирането върви е в порочен кръг. „Според нас това е, защото с бюджета от настоящата година се изплащат дейности от предходната година. И тази година се получи по същия начин. Март месец НЗОК и нейния Надзорен съвет взе решение 120 милиона да се дадат за дейности, извършени през 2014-та, но с бюджета от 2015-та. И едни 80 милиона лева се насочиха от бюджета на Касата към бюджета на Министерството на здравеопазването. Ето ви едни 200 милиона лева, които изчезват от бюджета за 2015 година и болниците седят в този финансов хаос”, заяви той.

Д-р Грозев коментира, че в момента, на годишна база, данните сочат, че хоспитализациите ще са с около 10 хиляди и 400 по-малко от миналата година. „При по-малко хоспитализации, с почти същите цени на медицинската услуга, болниците влизат в преразход. Значи има нещо, някъде, което не е анализирано достатъчно добре още в началото на 2015 година”, смята експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com