Бум на шарка

15522
Бум на шарка

Варицела вилнее в цялата страна от началото на година, признават здравните инспектори. Варицелата вече е покосила над 1100 души, предаде "Дарик", цитиран от Стандарт нюз.

Отчетени са обаче значителни разлики в честотата и разпространението на болестта по градове. В столицата регистрираните случаи са 358, а сред засегнатите области са още Пловдив, Варна и Бургас. В градове като Кърджали, Смолян, Пазарджик и Ямбол пък няма заболели.

Лекарите поискаха оставката на Дянков

Българският лекарски съюз (БЛС) отхвърли Националния рамков договор за 2013 година. Това стана по време на годишното събрание на лека...

"Повече са случаите в сравнение със същия период за миналата година. Освен това сме в сезона, в който по принцип тези инфекции достигат своя връх. Варицелата се предава лесно, и то по въздушно-капков път, поради което децата се срещат с нея масово в най-ранните детски години. Говорим за малчуганите в яслената, а също и в градинската възраст, голяма част от които я преболедуват и после имат имунитет за цял живот. Друг е въпросът, че шарката невинаги протича класически, с пълния си обрив, и понякога човек не знае, че я е изкарал", коментира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И каза, че очаква шарката да е в разгара си до март или най-късно до април.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com