България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва

6717
България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва
Снимка: Getty Images/Guliver

Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е факт. Засега в България не откриваме индийски вариант на коронавируса (те са няколко), но репортаж на БНТ показа специалист от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), според който ситуацията е динамична – защото в Европа вече има огнища, макар и все още да няма данни някъде да е избухнал епидемичен взрив заради индийски вариант.

На този фон, Европейската комисия призова ЕС координирано да обсъди и приложи мерки за ограничаване на пътувания от и към Индия. И докато призивът на ЕК все още не се превръща в бързи действия, то графика, публикувана в профила на математика Лъчезар Томов, ясно показва как в Европа т.нар. троен индийски мутант (заради три мутации в S-протеина – белтъкът, с който коронавирусът прониква в човешките клетки) B.1.617 вече почва да завзема територия. Данни от Германия, Белгия, Нидерландия, Швейцария показват, че този вариант излиза на първо място сред секвенираните проби, изпреварвайки британския (B.1.1.7) и южноафриканския (B.1.351) варианти. Същото се вижда във Великобритания и САЩ, като във Великобритания увеличението на случаите с индийски вариант се дължи на втората генетична линия на индийския вариант (B.1.617.2).

Британски учени, обединени в специализирана група за експертни съвети при криза с коронавируса, предупредиха, че ако нови варианти, определени като "варианти на безпокойство", не бъдат сдържани навреме, ще има нова вълна на COVID-19 и тя може да е до три пъти по-страшна от тази, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Това пак ще наложи локдаун, макар Великобритания да е една от държавите с най-успешна ваксинационна програма в света (но все още там само 25% от хората са изцяло имунизирани, а 50% са с една доза ваксина), според тази позиция. Учените казват и, че все още няма ясни данни как отварянето на училищата влияе на епидемичната обстановка. А британският премиер Борис Джонсън вече официално коментира темата и изрази тревога от увеличаването на случаите с този вариант, въпреки все още действащи ограничителни мерки - по-специално в Бедфотд, Блекбърн, Сефтън и Болтън.

Все още не е напълно ясно колко ефективни са ваксините срещу коронавирус по отношение на индийския вариант. Засега се счита, че всички ваксини пазят от тежко прекарване на болестта, но това не е сто процента гаранция. По предварителни данни от изследване на учени, водени от професор Равиндра Гуптра, който е част от британската група учени, посочена в предишния абзац, срещу някои мутации в B.1.617 антителата, създавани от ваксините, са с 80% по-малко ефективни, но предстоят още изследвания, а и Гуптра предупреждава, че тестовете, направени от водения от негов екип, са лабораторни и касаят кръвен серум, специфични са и не може заключенията от тях да се прехвърлят едно към едно в реална ситуация, а не в лабораторна.

В коментари във Фейсбук експертът Георги Маринов, който работи в Департамента по генетика на университета Станфорд, коментира, че индийският "троен" вариант става по-заразен заради характерна за него мутация - P681R. По думите му, тази мутация сама предизвиква процес, който прави вариантът по-заразен, докато в други варианти за това е била необходима комбинация от две мутации.

Ако при сегашните нива на приети в болница влезем в нова вълна, ситуацията може бързо да стане много критична, предупреди и пулмологът д-р Александър Симидчиев. Причината – все още сме далеч като спад на товара върху болниците спрямо това, което беше между първата и втората вълна. Към днешна дата (13 май) има над 5100 души в болница, а когато третата вълна на COVID-19 в България започна, в болница имаше малко под 2900 пациенти, болни от коронавирус.

Още: Ваксина, която неутрализира всички бета коронавируси - вече има прототип

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване