България се готви да купи лекарството срещу Ковид, използвано за лечението на Байдън

4144
България се готви да купи лекарството срещу Ковид, използвано за лечението на Байдън
Снимка: Getty Images

България е започнала процедура за закупуване на антивирусното лекарство срещу Ковид Paxlovid (Паксловид), съобщава в. "Сега". С него се лекуваше американският президент Джо Байдън.

Лекарственият препарат е разработка на Pfizer. Той действа на принципа на блокиране на репликацията (размножаването) на вируса и трябва да се взема в т.нар. първа фаза на болестта - тогава, когато няма симптоми на задух и вирусът не е достигнал до белите дробове. Такива са голямото мнозинство от случаи на Ковид.

Правителството отпусна още 30 милиона лева за лекарство срещу ковид

Министерският съвет в оставка отпусна допълнителни близо 35 милиона лева за закупуване на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir)...

Лекарството трябва да се прилага възможно най-скоро след поставянето на диагнозата и в рамките на 5 дни от началото на симптомите. Разрешено бе за употреба под условие от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) през януари, 2022 година.

"При предписването и отпускането на лекарствените продукти за перорална противовирусна терапия ще се спазват стриктно показанията в кратката характеристика на продуктите. Преценка за вида на терапията (специфична или симптоматична), която трябва да се приложи на всеки конкретен пациент се осъществява от лекуващия лекар, като се съобразява с индивидуалното състояние на пациента, в т.ч. съпътстващи заболявания, специфично физиологично състояние и др.", предупреждават от МЗ. Оттам обаче не се ангажират със срок кога Paxlovid може да дойде у нас.

Дотук държавата е сключила договор за доставка на друго популярно антиковид лекарство - "Молнупиравир". Договорът е с компания на Веселин Марешки. Той е на стойност малко над 28,6 млн. лева. Ангажиментът на дружеството за първа доставка от 11 520 терапевтични курса е до 8 седмици след получаване на заявка от МЗ, като министърът ще заяви количеството след издаване на разрешение за употреба от Европейската комисия. Втората доставка трябва да е за 8 480 терапевтични курса и до 12 седмици след първата. За договора се разбра в края на януари, 2022 година.

Лекарства, използвани в болница

Страната ни разполага с други препарати, които се използват в борбата срещу коронавирусната инфекция. Здравното ведомство осигурява три лекарствени продукта, фокусирани върху различни етапи от развитието на заболяването.

След края на работния ден: Държавата обяви поръчка за ново лекарство за тежко болни от Ковид

Ново лекарство срещу Ковид-19 купува Министерството на здравеопазването. След края на работния ден вчера, 12 юли, ведомството, ръководе...

Моноклоналните антитела Regkirona (INN Regdanvimab) и Casirivimab/Imdevimab се осигуряват у нас на базата на сключени договори за доставка на лекарствени продукти. Към момента, страната ни разполага с достатъчно количество от посочените лекарствени продукти, които се разпределят и са налични в лечебните заведения за болнична помощ, където се прилагат на база заповеди на министъра на здравеопазването, с които са утвърдени указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването", посочват от МЗ.

Всъщност договорът за Regkirona е с фирма на Мис България 2009 Антония Петрова-Батинкова, като има две известни поръчки - ПОДРОБНОСТИ!

Страната ни има сключен договор и с компанията Gilead Sciences Ireland UC - притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), известен като "Ремдесивир", който се разпространява у нас в съответствие с указания за осигуряване на отчетност и контрол, утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването. И от него имаме достатъчно количества, които са на разположение както в самите лечебни заведения, така и в търговеца на едро Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, уверяват от МЗ.

МЗ е сключило договор и с Фармапро ЕООД за осигуряване на лекарствения продукт Kineret (100 mg/0.67 ml solution for injection in pre-filled syringe x 7). Той се за лечение на коронавирус при възрастни пациенти с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород, които са с риск от прогресия до тежка дихателна недостатъчност, определена чрез специфични показатели. Лекарственият продукт се доставя от търговеца на едро, с който МЗ има сключен договор до лечебните заведения след заявка за необходимите им количества, казват от ведомството.

ОЩЕ: Лекарствата срещу КОВИД - от "Ивермектин" до най-новите: говори проф. Георги Попов

Известно лекарството за астма намалява предаването на COVID-19 и усложненията от него

Лекарство, използвано за лечение на астма и алергии, може да се свърже и блокира ключов протеин, произвеждан от вируса SARS-CoV-2, и да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване