Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се проявят

2881
Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се проявят
Снимка: Pixabay.com

Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се проявят. Негов създател е алергологът проф. Тодор Попов, от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. В момента разработката се тества клинично в Инфекциозна болница със заразени от COVID-19 пациенти.

За изобретението съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб националният здравей инспектор д-р Ангел Кунчев, който го включи в контекста на това как здравната система сега се анализира и се забелязват позитиви и негативи в следствие на коронавируса.

Двойно повече излекувани, отколкото заразени с коронавирус в България

17 нови случая на коронавирус са потвърдени в България за изминалото денонощие. Резултатът е от 1557 PCR теста, с което общо потвърдени...

Клинично тестване

Прототипът на проф. Попов съществува от 20 години, но едва в момента започва клиничното й тестване.  Стана ясно от разказът на алергологът пред БНТ.

В момента върви изследване при пациенти, които са били контактни на болен -  доколко у тях температурата се променя, качва ли се и пр.

"Ние провеждаме клиничен експеримент в момента. Мерим температури и проверяваме – хипотезата, на която сме стъпили, е при тези контактни лица независимо, че е прекалено рано да мислим за други тестове – и при тях температурата се увеличава. Та имаме прозорец, в който можем да действаме след рана диагностика и реакция.", обясни професора.

На какъв принцип работи термометърът?

Ахчиева пита: Оправдание ли е коронавирусът за пари от НЗОК? (ВИДЕО)

В  родопското село Осина смъртта на една жена се превърна в скандален случай. Тя беше пациент с онкозаболяване на Университетската...

Финият термометър може да предвиди инфекция в белите дробове. Това, което е новото е да измерваме температурата на издишания въздух, тя е различна от тази на челото или под мишниците, подчерта той.

"Всъщност той измерва всякакъв вид възпаления в дихателните пътища или дава представа има ли процеси довели до склерозиране на белия дроб, например при астма", каза още проф. Попов.

"Когато се появи начално възпаление, характеристиките му предполагат, лигавицата да набъбне и стане по-топла, също като се ударите – се получава рана. Същото става и с белия дроб. Това възпаление минава през дихателните пътища. С фина апаратура можем да хванем нюансите и измервайки температурата от издишания въздух да правим заключения в белия дроб."

"Знаем, че всяка зараза (туберкулоза, коронавирус и пр. ) започва от белия дроб преди да се разпространи в цялото тяло. И така можем да го хванем още в началото. Това вече е и въпрос на сръчност и опит, за да се случи. Пък и кръвните тестове се позиционират доста по-късно в лечението или диагностиката.", подчерта предимствата на термометъра професора.

"Ние знаем и сме го проверявали при обикновен грип или при други вирусни инфекции и всякакви възпаления на дихателните пътища, че тази температура в белия дроб тръгва нагоре много преди самата инфекция. При грип е 24 часа по-рано. При обикновена настинка е 72 часа по-рано. Така може да се проследи и COVID-инфекцията", каза още той.

Коронавирусът: Поправките в статистиката в Европа не спират

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 5 589 626 и 5 684 795 според американск...

Температурата зависи от много неща – пушене, хранене, емоционално състояние, стрес. Така че температурата не може да бъде единствен показател, а трябва да бъде отчетен съвместно с други компоненти и симптоми, подчерта професора.

Как действа термометърът?

Термометърът действа с приложение за телефон в момента. Апликацията е правена за астма.

Този термометър е свързан с платформа. Сигналът се предава на определен сайт, където цялата информация се архивира и пази. Всеки с определено ниво на достъп може да провери каква е температурата му.

"Този уред е индивидуален уред. Замислено е всеки с хронично белодробно състояние да си знае собствената температура. Да си я мери сутрин и вечер и при разлика да вземе мерки.", каза професора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com