Български лекари извършиха уникална операция

2090
Български лекари извършиха уникална операция
Снимка: Thinkstock

Две седмици след уникална операция в УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня13 годишната Райна Т. от Пловдивско ще може отново да ходи нормално с двата си крака. Момичето постъпва в ортопедичната болница със страховитата диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. Диагнозата е поставена в болницата чрез биопсия. След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия извършва премахване на тумора с цялата бедрена кост и заместване на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави.

Операцията бе извършена за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата.

„Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон, обяснява д-р Патриков. Момичето бе изпратеноотново при нас от Пловдив,където бе преминало подготовка за операцията с химиотепапия.

За да бъде отстранен изцяло в здраво тумора, се наложи цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница „Света Екатерина“ д-р Николай Величков.“

Операцията е продължила около 4 часа и половина.

„Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия, обяснява д-р Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и изработена, съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява и по-късновъв времето при необходимост да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се предполага, че има още 1-2 години растеж на костта. Така че, ако в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули.

Важна роля в случая имаше предоперативната химиотерапия, проведена в детската онкохематология в Пловдив, чиито специалисти бяха в непрекъснат контакт с нас, за да проследяваме как реагира тумора на химиотерапията. След операцията отново бе изследвана степента на некроза и хистологичното изследване показа пълна некроза след химиотерапията.“

Дванайсет дни след операцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол.

Лекари извадиха монета от носа на пациент, престояла там 50 години

Лекари от Москва успяха да извадят от носа на пациент монета, която е престояла там повече от 50 години. Операцията е продължила час и ...

„Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави“, каза д-р Патриков.

„Уникалното в случая е, че за пръв път в България операцията на дете бе извършена от изяло български екип лекари, обяснява д-р Валентин Ангелов, директор на болницата. По-рано такава интервенция е правена в друга болница на по-възрастен пациент под ръководството на словенски хирург.“

В оперативният екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „Св. Екатерина“ д-р Николай Величков.

Стойността на протезата е 37700 лв, изцяло е поета от здравната каса. Това, че операцията се прави в България спестява разходите за пътуване на придружител извън България, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които досега са се поемали също от Здравната каса.

През месец май миналата година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под ръководството на д-р Патриков извърши друга уникална за България операция на 12-годишно момче със зловещата диагноза Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става и заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com