Български учен от Станфорд смята, че коронавирусът ще става по-опасен, ако не го спрем по китайски

19871
Български учен от Станфорд смята, че коронавирусът ще става по-опасен, ако не го спрем по китайски
Снимка: iStock

Вирусът е твърде заразен, за да може да бъде спрян със сегашното ваксинационно покритие. Това означава, че трябва 90 на сто от хората да са с имунитет, но не със сегашните ваксини – те осигуряват защита от 80 на сто, т.е. дори да бъдат ваксинирани всички на света, пак няма да е достатъчно, за да изчезне делта вариантът на вируса. Такава е позицията на Георги Маринов, специалист от Департамента по генетика от Университета Станфорд.

По думите на Маринов пред bTV, който многократно го е повтарял във Фейсбук, колективният имунитет срещу SARS-CoV-2 намалява, независимо дали след преболедуване или ваксина – ваксиналната защита избледнява след 6 месеца. "Ваксината работи, но в определен период от време – след това трябва да се сложи нова доза", каза той. Според него, вече трябва да се мисли за ваксинация на ваксинираните през януари и февруари, но в България това не се случва.

Учени предвиждат над 20 нови опасни мутации на коронавируса

Учени от компанията Vir Biotechnology и Института по геномика и еволюционна медицина към университета "Темпъл" в САЩ прогнозират появат...

Имаме нужда да се разработи ваксина и срещу индийския вариант, но засега такава няма, подчерта Маринов.

Маринов каза и друго – че е имало изследване в Индия, според което между 16% и 55% от случаите там са били повторно заразяване. Той отново повтори тезата си, че вирусът SARS-CoV-2 ще става по-опасен, ако няма програма за ограничаването му. Под "програма за ограничаване" той има предвид китайския подход, както и политиката в Австралия и Нова Зеландия – т.нар. политика "Нула КОВИД", при която щом се появят заразени, следва моментално затваряне и издирване на всички контактни лица, докато се прекъсне всякаква верига на разпространение. Иначе въпросът, според Маринов, е само в това вирусът да натрупа необходимите мутации, за да не са толкова слаби протеините му, така че много хора да го минават безпроблемно - и да се превърне в нещо, което е далеч по-смъртоносно. Неговата позиция обаче се оспорва от д-р Аспарух Илиев – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Георги Маринов счита и, че вирусът най-вероятно е изтекъл от лаборатория, но е било "гаф".

В България - нисък процент ваксинирани, висок процент антиваксъри

Süddeutsche Zeitung: Рискът от смърт и хоспитализация при разболели се от Делта ваксинирани намалява 20 пъти, но не изчезва

"Почти половината от починалите от Covid-19 (а именно 50 от 117 души по информация на Public Health England), заразени с вариант Делта...

Покачва се броят на пациентите с респираторни оплаквания – в последната седмица има раздвижване, не знаем кога бройката ще стане едно голямо математическо число. Предимно става въпрос за пациенти до 40 години. Така общопрактикуващият лекар и член на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Гергана Николова описа случващото се с COVID-19 в страната.

Нисък процент на ваксинация и висок процент от антиваксъри – така Николова си обясни защо пак говорим за нова вълна на коронавируса в България. И разказа за своя пациентка, с кръвно 160 и кръвна захар 12, която се лекувала с урина и "много ѝ бил напрегнат имунитетът", нямало нужда от ваксина. Николова напомни пред БНТ, че държави с високо разпространение на вируса, но и с високо ниво на ваксинация, нямат значителен ръст на приетите в болниците и почти нямат промяна в нивото на смъртност.

Според лекаря, в момента масово се обсъжда кога щели да ни затворят, но не се мисли защо ще има затваряне – защото няма достатъчно медици, та да поемат увеличаващия се брой на хоспитализирани.

62% от лекарите в България са ваксинирани. Това твърди д-р Нели Нешева, бивш ръководител на НЗОК и част от Българския лекарски съюз (БЛС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com