Чудодейно лекарство срещу коронавируса – нова надежда или нов ПР?

29339
Чудодейно лекарство срещу коронавируса – нова надежда или нов ПР?
Снимка: Getty Images/Guliver

Има ли едно лекарство, което може да се окаже в голяма степен така чаканата панацея срещу COVID-19? Поне засега няма такъв чудодеен лек, но един препарат изглежда почва да се откроява.

Става въпрос за лекарството "Ивермектин", което обаче основно се употребява във ветеринарната медицина - например за лечение на краста. В България за хора се предписва единствено под формата на крем – за лечение на възпалителни лезии, при розацея и няма разрешен за употреба лекарствен продукт за перорално приложение. Това пише в свой материал от 27 ноември, 2020 година сайтът OFFNews, позовавайки се на официални отговори на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Може ли медикамент срещу краста да помага за лечението на COVID-19?

"Има начални данни за това, че утвърдено лекарство с антипаразитно действие, познато повече от 50 години, може да лекува OCVID-19. Спор...

В сутрешния блок на Нова телевизия, хематологът д-р Чавдар Ботев обаче каза друго – да се пие профилактично "Ивермектин", с което ще намалите шанса да се заразите с COVID-19. Как да стане това, след като в България няма разрешено лекарство за орален прием, в което да има "Ивермектин"?

Всъщност тази информация влиза в противоречие с друга официална информация и то дадена от бившия здравен министър Кирил Ананиев и изпълнителния директор на ИАЛ Богдан Кирилов. На 6 юли, 2020 година, те казаха, че от месец май, 2020 година, в 9 болници тече клинично изпитание на "Ивермектин" като препарат за лечение на COVID-19. 30 пациенти били включени в проучването.

Actualno.com изпрати официално запитване до здравно министерство какво става с проучването. В отговора се казва, че в ИАЛ е подадено уведомление за първи включен пациент по изпитването в център Втора МБАЛ-София на 19.05.2020 г. Само че според здравно министерство е планирано в клиничното изпитание да се включат 120 пациенти! Проучването се нарича "Многоцентрово, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване за изследване безопасността, поносимостта и ефикасността на ивермектин HUVE-19 при пациенти с доказана инфекция със SARS-CoV-2 (COVID-19) и с проявена клинична симптоматика".

Дали има вече резултати от това проучване и всъщност дали то е започнало, предвид разминаването в информацията за броя участващи пациенти – 30 и 120, което подсказва, че може би по време на обявлението от министър Ананиев и г-н Кирилов още не са били набрани необходимите 120 души? От отговора на здравното министерство не става ясно какво е положението към днешна дата.

Ивермектин – обещаващ срещу COVID-19 или не?

Ново лекарство срещу COVID-19 с добър ефект в комбинация с ремдесивир

Проучвания показват, че препарат срещу ревматоиден артрит - барицитиниб (baricitinib) в комбинация с "ремдесивир" дава много добри резу...

И в научната литература има много противоречиви данни. Само през ноември има тотално различни материали, с различни заключения.

Например, на 2 ноември е публикуван протокол за лечение на COVID-19 от Медицинско училище "Източна Вирджиния", разработен от д-р Пол Марик, завеждащ катедра за белодробни болести. Протоколът разглежда цялостен подход за лечение, като в него е обърнато внимание и на "Ивермектин". "Ивермектин се появи като "чудодейното лекарство" за лечение на COVID-19. Ивермектин инхибира вирусната репликация (бел. ред. – т.е. спира размножаването на вируса) и има мощни противовъзпалителни свойства (бел. ред. – в протокола изрично се разглежда развитието на COVID-19 в две основни фази – първата е заразяването с вируса, а втората касае възпалителната реакция след попадане в белите дробове). Възникващите клинични данни (включително RCT) предполагат, че ивермектинът може да има важна клинична полза в целия спектър от фази на заболяването, т.е. профилактика преди експозиция, профилактика след експозиция, по време на симптоматичната фаза и по време на белодробната фаза. Освен това спешно се изискват проучвания, за да се потвърдят много впечатляващите предварителни констатации". Изрично обаче в протокола е посочено, че едва ли някога ще има едно лекарство за лечение на COVID-19 и че към тази болест трябва да се подхожда с коктейл от препарати, както и да се има изрично предвид в коя фаза е болестта.

Съвсем различно нещо пише в специализирана статия в списание Plos One от 11 ноември, 2020 година. Тя е озаглавена "Липса на ефикасност при стандартни дози Ивермектин в случаи на тежкоболни от COVID-19 пациенти". Статията касае резултатите от клинично проучвания с две групи пациенти – едната е получавала лекарството, а другата не е. Важна подробност обаче е, че лекарството е въведено на 12-тия ден от поява на симптоми, докато в протокола на д-р Марик изрично се набляга, че трябва да има възможно най-ранна употреба. А в клиничното проучване, описано в Plos One, два пъти повече пациенти от групата с Ивермектин стигат до интензивно отделение спрямо другата група. Факт е обаче и, че те не са третирани само с Ивермектин, а и с други лекарства – "Хидроксихлорохин, "Азитромицин", високи дози стероиди при някои пациенти, "Тоцилизумаб" при други.

Интересна подробност е, че в протокола на д-р Марик се набляга как в началото на пандемията СЗО неправилно препоръчва да не се използват кортикостероиди при пневмония. "Нашето колективно мнение е, че исторически високите нива на заболеваемост и смъртност от COVID-19 се дължат на един фактор: широкото и неподходящо нежелание сред болничните и интензивистите да използват противовъзпалителни и антикоагулантни лечения, включително кортикостероидна терапия в началото на курса на хоспитализация на пациент. Важно е да се признае, че не вирусът убива пациента, а по-скоро свръхактивната имунна система на пациента", пише в протокола на д-р Марик.

Как е в България?

Потвърдиха ефективността на имуносупресор при тежки форми на COVID-19

Холандски учени откриха ефективността на имуносупресора тоцилизумаб при лечението на пациенти с тежка форма на коронавирус, съобщи сайт...

В отговора си до Actualno.com по отношение на "Ивермектин", здравното министерство казва следното: "Назначаването на терапия на пациентите с COVID-19 се извършва от лекари в съответствие с индивидуалното им състояние и клинична симптоматика. За изпълнение на функциите, свързани с изготвяне на алгоритми (препоръки) за поведение и лечение на пациенти с COVID-19 създаденият със заповед на Министерския съвет на Република България Медицински съвет е разработил „Насоки за поведение при взаимодействия в рамките на здравната система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2)", които се актуализират при наличие на нова информация". С тази информация, здравните власти де факто ни приканват сами да четем протоколите за по-голяма яснота.

Проверка на Actualno.com показа, че първоначално в тези насоки е записано антибиотици и кортикостероиди да става "съгласно правилата за Добра клинична практика, ако има неотложни индикации за включването им в общия терапевтичен план и при отчитане на риска от взаимодействие с противовирусната терапия". А по-надолу изрично има позоваване на СЗО и как кортикостероидите не помагали при SARS и MERS, като дори забавяли изчистването на организма от този вирус. Точно по тази линия д-р Марик критикува СЗО, че в началото на пандемията неправилно гледа към SARS като пълен еквивалент на SARS-CoV-2 – вирусът, който предизвиква COVID-19.

Още: "За пръв път от над два месеца: Спад в броя на активните случаи на коронавирус у нас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com