COVID-19 – защо ваксина, а не лекарство? Разговор с д-р Александър Симидчиев (ВИДЕО)

39080
COVID-19 – защо ваксина, а не лекарство? Разговор с д-р Александър Симидчиев (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Защо все още няма лекарство срещу COVID-19 така, както срещу грипа (например „Тамифлу), а усилията изглеждат повече насочени към ваксина? Пред Actualno.com пулмологът д-р Александър Симидчиев даде отговора – защото в случая с грипа лекарства като „Тамифлу” действат по начин, който не изглежда приложим при новия коронавирус.

Става въпрос за това, че невраминидазни инхибитори като „Тамифлу” блокират определен белтък в мембраната на човешката клетка, чрез който грипният вирус преминава и заразява други клетки. При новия коронавирус SARS-CoV-2 обяснението на д-р Смидчиев защо не може още да е като с грипа е следното: Някои от медикаментите, с които сега разполагаме, имат сериозни странични ефекти и за тях е допустимо да се прилагат само ако заболяването е много тежко, а в този случай не е така.

Уникалната анти-COVID българска маска - с научен метод убива вируси и бактерии

До месец може да започне производство на иновативна българска анти-COVID маска. Това съобщи пред Actualno.com ректорът на Русенския уни...

Ваксината като решение

Що се отнася до руската ваксина срещу новия коронавирус, д-р Симидчиев коментира, че няма публикувани данни за изпитанията на тази ваксина. Не можем да кажем дали тя работи по причинно-следствена връзка или случайно, е неговото мнение, като той даде пример – публично известно е, че ваксината е тествана върху военни, но това е ограничена социална група и няма как да се вадят генерални изводи, обхващащи по-голям кръг хора. Руската школа във вирусологията по принцип е насочена малко повече към ефикасност, отколкото към безопасност, подчерта той.

По отношение на това дали пневмококова ваксина за възрастни може да помогне срещу COVID-19, д-р Симидчиев поясни, че не е видял научни данни за това. Той все пак изказа принципна хипотеза – че ваксина като нея ефективно се бори с пневмококови заболявания т.е. такива заболявания, бактериални инфекции, които може да ни атакуват след като сме били атакувани от вирус. Ако сме ваксинирани, това ще намали честотата на бактериални инфекции в организма, заяви той.

А дали противогрипна ваксина не е била фактор за високата смъртност от COVID-19 в старческите домове в Италия и Испания? Имаше такава хипотеза за един определен вид многовалентна противогрипна ваксина, но научни доклади и публикации няма. Не съм склонен да обяснявам, че факторът „противогрипна ваксина” е водещ – такава ваксина се слага на хора над 65-годишна възраст, а COVID-19 е най-смъртоносен по принцип за по-възрастни хора. Тежестта на протичане на болестта зависи от интензивността на отговора на имунната система, категоричен е лекарят. И изказа следната хипотеза, която също не е научно доказана: Най-тежката ситуация с коронавируса е т.нар. цитокинова буря – но ако сме отнели част от потенциала на имунитета за реакция срещу коронавируса, като изработва антитела към друг вид вирус например грипен вирус, то имунитетът няма да реагира толкова бурно, защото няма необходимия запас от потенциал да го направи, тъй като е зает образно казано да прави други антитела. Противогрипната ваксина предизвиква имунитета ни да прави антитела.

Бурна имунна реакция – как спираме цитокинова буря

Лечението с плазма е обещаващо, смята вирусологът Радостина Александрова

Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо тревожно, въпреки това трябва да сме вни...

Всъщност вече по-просто – като ползваме „Дексаметазон”. С това отдавна известно лекарство шансът да се излекува човек е много по-голям, по думите на д-р Симидчиев. Той предупреди, че това не е панацея и специфично лекарство срещу новия коронавирус, защото още умират хора от COVID-19, но е сериозен напредък.

Научният подход в България

Статистическите данни в България за коронавирус по мое мнение са недостатъчни, категоричен е д-р Симидчиев. Трябва много по-голяма грануларност – например колко от тестовете са на хора със симптоми и на колко без, колко са първи тестове и колко последващи. За да можем да вземаме управленски решения за кризата, трябват повече данни, е позицията на пулмолога.

Особености на коронавируса

COVID-19 e болест от клас „респираторни вирози” т.е. заболяване, предизвиквано от инфекциозен агент т.е. вирус – нежива клетка, която използва нашите клетки, за да се размножава. Разпространението му става през дихателната система.

Създателят на космическите храни разработи пробиотик с българския бацил срещу COVID-19

Създателят на космическите храни - българският учен проф. Никола Александров, и екипът му са разработили пробиотик на основата на "лакт...

Д-р Симидчиев подчерта, че леталитетът на COVID-19 е причината да се реагира така за общественото здраве на държавно ниво в цял свят. Леталитетът представлява броят на смътните случаи спрямо броя на официално диагностицираните с COVID-19 пациенти.

В тази връзка, д-р Симидчиев не се нае да коментира защо леталитетът в много африкански държави, особено т.нар. Черна Африка, е доста нисък спрямо Европа и Северна и Южна Америка.

Още: "Пак по-малко случаи на коронавирус в България"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com