Д-р Александър Симидчиев: Не смятам, че ще има втори пик на коронавируса

4376
Д-р Александър Симидчиев: Не смятам, че ще има втори пик на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

“Умора има както в населението, така и във вирусния процес. Все пак той изчерпва възприемчивите и рисковите хора. Когато се въведат мерките и хората помислят два пъти преди да общуват помежду си, когато спазват дистанция и си мият ръцете редовно, пазят се, епидемичният процес не може да протече по толкова бурен начин“. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

“Не смятам, че ще има втори пик на коронавируса. Може би той ще стане петия вариант на настинките, защото организмите ни са вече с имунитет. Вече знаем каква е честотата на вируса и виждаме характеристиката на епидемиологичния процес“, допълни д-р Симидчиев.

Д-р Симидчиев: Малко вероятно е коронавирусът да изчезне

„Шансовете да живеем малко по-дълго с вируса са големи, защото вече в световен мащаб има над 4 милиона заразени. Нещата са доста ...

“Мерките се разхлабиха, защото шест месеца по-късно познаваме по-добре вируса и сме по-добре подготвени. Не е толкова тежко, колкото си мислехме в началото. Мерките, които приложихме своевременно също оказаха своето влияние за опазване на населението ни“, допълни специалистът

Според пулмолога теорията, че пикът е минал по време на грипната епидемия, е доста невероятна. По думите му е имало ясен път откъде идва заразата – Китай. Показателен е и фактът, че при направените изследвания на хората на първа линия, не се е проявило голямо количество, които са се срещали с вируса. „В момента изследванията показват 4% от населението, което е имало контакт с вируса“, продължи той, като уточни, че вече е ясно, че има хора, които не са възприемчиви към коронавируса, като това е доказано с изследвания в лаборатории.

„В Източна Европа нещата протекоха по-леко. Ние реално въведохме рано и активно мерките, но това съвпадна и с грипната ваканция. Имаше няколко щастливи случайности. Количеството на хора, които се заразиха в началото не беше толкова голямо и затова епидемичният процес започна да гори по-бавно. Това пощади и здравната ни система“, обясни той. „Имаме и за, и против това дали БЦЖ ваксината влияе на по-малкото загинали у нас. Тя въздейства на клетъчния имунитет и тонира надолу реактивността му, така че изкарваме някои заболявания по-леко“, обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев опроверга и опасенията, че вирусът е изменчив и ваксина трудно ще бъде изработена. “Има едно нещо, което вируса не може да промени. Това е начинът, по който се захваща за клетката. Така че ако се създаде ваксина, която да защитава тези участъци, тя ще помогне. Въпреки, че и без ваксина се справяме много добре. Ако има ваксина, тя ще се поставя на хората от рисковите групи“, разясни д-р Александър Симидчиев.

Д-р Симидчиев: Понякога при COVID-19 трябва да се потисне имунният отговор

Коронавирусът минава за по-дълго време, но дали със или без лечение още не можем да кажем. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчи...

Експертът изтъкна, че всички конспиративни теории за коронавируса са елемент на хора, които не знаят за какво точно става въпрос, но търсят обяснение и най-лесното, което откриват е, че, например, Бил Гейтс е направил нещо лошо. Според него голяма част от случващото се е естествен, природен процес. „Вирусът търси начини да се разпространи навсякъде. Всички респираторни вируси имат една и съща симптоматика – ако той не ни предизвика да кашляме, няма как да се разпространи“, уточни пулмологът.

“COVID-19 направи така, че хората да се върнат 50-60 години назад във времето, когато инфекциозните болести бяха бич и се спазваха по-високи хигиенни мерки", категоричен бе д-р Симидчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com