Д-р Ангел Кунчев: Никой не може да бъде сигурен, че няма коронавирус в България

13062
Д-р Ангел Кунчев: Никой не може да бъде сигурен, че няма коронавирус в България
Снимка: Actualno.com

Никой не може да бъде сигурен дали няма коронавирус в България, но системата работи. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И предупреди, че ако разпространението на коронавируса в Европа продължи, то е въпрос на време заразата да стигне до България.

На въпрос защо беше преместен по-рано спешният съвет за коронавируса и дали има нещо конкретно притеснително за България, националният здравен инспектор отвърна, че няма нищо извън вече известното. Той призова пред БНТ да не се стига до "инфодемия".

Турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради коронавируса

Клиенти на турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради бързото разпостранение на коронавируса на Апенините. Фирмите за почивки...

От средата на януари сме пратили предупреждение до инфекциозните болници извън страната. Днес, в 11:00 часа събираме всички директори по места, за да знаем с какъв ресурс разполагаме.

Кунчев се оплака и, че на Балканите различните държави вземат различни мерки и все още няма междусъседска координация. И призна, че меренето на температурата по граници и летища не е напълно ефективен метод за ранно улавяне на вирус, но щом дава спокойствие, по-добре да се прави.

Лекарят потвърди, че още не се знае със сигурност откъде тръгна заразата т.е. кой е нулевият пациент.

Практически съвети

Всяко нещо, което повишава имунната защита, е добре дошло - т.е. всякакви имуностимулатори. Специфично средство за превенция няма. Това заяви пред Нова телевизия д-р Гергана Николова, която е и член на Българския лекарски съюз (БЛС).

Тръмп иска милиарди заради коронавируса, борсите реагираха сериозно

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Конгреса допълнителни 2,5 милиарда долара, за да подготви страната за евент...

Хора, които са ходили в райони, където има зараза, но нямат симптоми (висока температура), да си стоят 14 дни вкъщи, изолирани от близките – в отделна стая, да се храни сам, да си мери температурата по няколко пъти на ден, подчерта Николова. Имаме право да издаваме болнични за карантина, увери лекарят и добави – ако се появят симптоми, следва потенциално заразеният да се обади на личния си лекар, не да ходи до него.

Припомняме, че днес, 25 февруари, предстои заседание на Националния тристранен съвет точно за болничните и оплакванията на работодателите колко много фалшиви болнични има!

Тестове се правят в инфекциозно отделение на ВМА – а тестове, които са назначени от лекар, ще бъдат безплатни. Няма смисъл да се правят тестове при хора, при които няма симптоми, предупреди Николова. И отново наблегна – първо е карантината от 14 дни. Припомняме, че има 20-тина ученици под карантина от Пловдивската математическа гимназия, които са били в Италия. Bulgaria Air пък отмени полетите си до Милано до 27 март.

Вече има сигнали за недостиг на маски и термометри тип "пистолет". А причината е, че най-големият производител е Китай. А националният здравен инспектор добави, че маската не е ефективно защитно средство особено при здрави хора, защото с дъха си я овлажняваме бързо и създаваме благоприятна среда за бактерии и вируси.

Каква е актуалната ситуация по света - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com