Д-р Гергана Николова: За нас няма снабдяване с ваксини

2219
Д-р Гергана Николова: За нас няма снабдяване с ваксини
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксината на AstraZeneca създава тревога в пациентите. За това предупреди доктор Гергана Николова в сутрешния блок на БНТ.  

„За нас няма снабдяване с ваксини“, изтъкна д-р Николова и добави, че пациентите имат желание да се ваксинират с РНК ваксините. Това, което личните лекари искат, е да няма опашки за ваксини, а да имат възможност да изпратят заявка за това кога да отидат да си ги получат. В 21 век да се струпат 100-200-300 човека с хладилни чанти пред един вход не е добре, подчерта тя.

Няма болничен от 14 дни само при антигенен тест, потвърди член на УС на Лекарския съюз

Общопрактикуващите лекари в България сме малко като Сизиф – бутаме един камък по баира, тамън се справяме, идва следващ камък и б...

Д-р Николова призова мерките такива, каквито ги има, да се спазват. По думите ѝ всеки, който слуша възможните връзки и усложнения, може да си зададе въпроса дали се ваксинира с ваксината на AstraZeneca. От нейните пациенти не е наблюдавала нищо друго при прилагане на тази ваксина, освен покачване на температурата. Все пак има пациенти, които държат да се ваксинират с тази ваксина, по думите ѝ.

Според д-р Николова първо трябва да се изчака решението на здравното министерство и решението, което ще вземат за ваксината. Ваксинацията не е нещо лесно и просто, а трябва да се извършва от медици, които познават пациентите си, обясни тя.

Д-р Николова посочи, че смисълът е да се даде нещо подходящо, в подходящата доза и спрямо подходящата характеристика на продукта. Личните лекари лично се обаждали на пациентите да ги информират. Имунизационният календар също се наваксал, увери тя.

В момента личните лекари нямат РНК ваксини, а те получили малко по-рано такива ваксини по два флакона Pfizer и два флакона Moderna. Те искат да получата необходимите количества, да ги заявяват и да могат да направят ваксинацията на всички пациенти в абсолютно кракът срок.

Самолечението - начин да си докарате тежки проблеми. И готвен лимит за електронни направления

Тежка реакция – например стомашно кървене заради язва, проблеми с бъбреците, с черния дроб, със сърцето – това може да са п...

Д-р Николова подчерта, че всички лекари, които са успели да се доредят до ваксините поставят всяко едно нещо, което са получили. При личните лекари най-лесно и най-бързо могат да се поставят ваксините. Тя посочи, че е хубаво, че нещо се направило да има масова имунизация, но имало приоритетно снабдяване на едните кабините за сметка на другите. Не трябваше да стане така да бъдат ощетени пациентите, коментира д-р Николова.

Най-важното не са парите, които получават лекарите при ваксинация, а какво се случва с пациентите, които не могат да си поставят ваксина, посочи тя и запита защо и при джипитата не станат нещата, така както искат. Става въпрос за едно голямо и сериозно заболяване, но ние трябва да можем да ваксинираме и пациенти, които не са здравноосигурени, поиска д-р Николова.

Прочетете още по темата: Лични лекари отново на опашка за ваксини на AstraZeneca

Председателят на дружеството на личните лекари избухна заради ваксините срещу коронавируса

Личен лекар разказа какво става с коронавируса - лоша организация и проблеми

11 лекари са починали от COVID-19 от началото на пандемията в България, а четирима от тях са лични лекари. Но по стандартите на здравно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com