Д-р Койчева, К-19 доброволец в Лондон: Кои пациенти се нуждаят от внимание при ваксиниране

7288
Д-р Койчева, К-19 доброволец в Лондон: Кои пациенти се нуждаят от внимание при ваксиниране
Снимка: Getty Images/Guliver

За тези, които са забравили – да напомня - думата ваксина произлиза от латинското съществително vacca, което означава крава. Както е известно първата ваксина в историята на човечеството - ваксината срещу вариола /едра шарка/е била открита от Едвард Дженер, който наблюдавал симптоми подобни на човешката едра шарка и при кравите. Най-вече го впечатлило това, че доячките, заразени с кравешка шарка, не се разболяват от вариола /“човешка“ едра шарка/. Така се стигнало до първата ваксинация. През1796 г. Дженер „ваксинирал“ 8-годишното дете на един от фермерите с течност от пустулите на кравешката шарка.Детето прекарало някакви леки симптоми, като лека температура и няколко лезии, но нищо повече. След няколко месеца Дженер го инжектирал отново, но този път с разтвор от струпеи от вариола /“човешка“ едра шарка/, за да види дали детето ще устои, или ще се разболее. Детето останало невредимо и не развило болестта.

С това се поставило началото на нова епоха в медицинската наука, а имунизирането срещу тази или онази инфекция, продължило да се нарича по навик със същата дума, с която Дженер нарекъл инокулацията в рамото на детето – ваксиниране.

Но да си дойдем на думата – ваксините срещу К-19, липсата на информация и дезинформацията в България и многобройните запитвания на месинджър, ме подтикнаха да направя справка с всички публикувани досега насоки и съвети – такива, каквито се дават тук, в Англия от тукашната национална здравна служба на всеки пациент преди и по време на ваксиниране срещу К-19. За тези, които не са чели предишните ми статии - да поясня - пиша, защото съм лекар. Пиша и, защото като лекар тук /в Англия/ самата аз поставям ваксините срещу К-19 като доброволка. Отговарям на всички въпроси, които пациоентите ми задават. Отговарям и на мои близки и роднини. Друг е въпросът, че тук съществува и 24/7 телефонна линия, на която хората получават отговори на въпроси за различни симптоми и заболявания, включително и за К-19 и за ваксините срещу К-19. Но в България правителството е решило,че не е нужно да отделя пари за това.

По-долу съм приспособила на разбираем български език някои елементарни насоки, за които получавам въпроси в лични съобщения. Поставила съм и препратката към оригиналните насоки на английски.

Пациенти на химиотерапия

Някои форми на лечението на рака, особено химиотерапия, могат да понижат нормалния имунитет. Това може да е проблем при някои видове ваксини, наречени „живи“ ваксини. Такава ваксина – „жива“ ваксина е ваксината срещу туберкулоза BCG /bacille Calmette-Guerin/. Тя съдържа живи бактерии, които са отслабени (атенюирани), така че те стимулират имунната система, но не причиняват заболяване при здрави хора. Въпреки това обаче, ваксината срещу туберкулоза не би следвало да се прилага при хора, които са клинично имуносупресирани поради медикаментозно лечение или основно заболяване. Това е така, защото ваксинният щам именно при тези пациенти може да се възпроизведе до такава степен,че да им причини сериозна инфекция.

Това обаче НЕ ВАЖИ за ваксините срещу К-19

Ваксините срещу К-19 не са „живи“ ваксини. Те спокойно могат да се прилагат при раково болни и при болни подложени на имуносупресивно лечение /рак, болест на Крон, ревматоиден артрит, мултиплена склероза и др/.

Това, което може да се очаква обаче е, че ваксините срещу К-19 при раково болните, може да се окажат по-малко ефективни, защото тези пациенти приемат имуносупресори и цитостатици, които отслабват имунната система. Но отслабената имунна система не означава, че ваксината няма да е полезна. Напротив – тези хора са особено уязвими към инфекции включително и към корона вируса и рискът при тях от фатален завършек ако се заразят е много по-висок отколкото при останалите хора. Дори отслабен, наличието на имунен отговор е по-доброто решение, отколкото никакъв отговор. Така, че съветът към хората с горе изброените състояния и терапии е: трябва да се ваксинирате, дори ако сте на тези терапии

Същото се отнася и за хората, които получават или са получили лъчетерапия, или тези, които се подлагат на хормонални терапии като част от лечението си, например на хора с рак на гърдата или простатата. Експертите по имунотерапия на рака препоръчват хората на имунотерапия да получават ваксините срещу К-19. Те могат да се дават и на хора, които получават или са получавали целенасочени терапии (антитела) като част от терапията си.

Хронични заболявания

Известно е,че при хора, страдащи от хронични заболявания като рак, диабет, астма, ХОББ,сърдечно съдови заболявания - хипертония, заболявания на кръвта,слезката, черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, червата, както и при затлъстяване, рискът от заразяване и от тежко протичане на заболяване в резултат на инфекции, било то бактериални или вирусни е значително по-висок, от тези,които не страдат от тези заболявания. Това важи и за К-19, която е вирусна инфекция. Правете разлика между бактериални и вирусни инфекции. Бактериите са живи едноклетъчни структури. Вирусите – не! Бактериална инфекция е например туберкулозата. Ваксината срещу нея БЦЖ е „жива“ ваксина, която съдържа атенюиран, тоест омаломощен клетъчен организъм. Противотуберкулозната ваксина всички ние /в България/ я получаваме в бебешка възраст.

Вирусни инфекции са вариола, варицела, инфлуенца /грип/, К-19, ебола, зика и прочее. Ваксините срещу К-19 НЕ са „живи“ ваксини. Те не съдържат нищо живо!

Антикоагулантна терапия

Хората, които приемат разредители на кръвта като клопидогрел или други антитромбоцитни лекарства може получат малко повече синини около мястото на инжектиране, но нищо друго обезспокоително. Подобно на повечето ваксини, ваксината срещу коронавирус се инжектира в мускула на горната част на ръката. Инжекциите в мускулите ви могат да кървят малко повече от инжекциите, които се правят под кожата, но по-малко от тези, които се прилагат във вената. Ако приемате разредител на кръвта като варфарин или нов антикоагулант, кървенето може да отнеме малко повече време, за да спре и може да получите повече синини по горната част на ръката.

Сърдечни лекарства?

Нямаме основание да смятаме, че едно сърдечно лекарство ще взаимодейства със самата ваксина срещу коронавирус, или ще попречи на ваксината да работи

Диабет

Страдащите от диабет /тип 1 и тип2/ са в приоритетна група за ваксиниране срещу К-19 /говоря за Англия/. При диабет, препоръките са за ваксиниране срещу К-19 без отлагане, при това – с която и да е ваксина, която е в наличност. Това е така, защото хората с диабет са уязвими от развитие на тежко заболяване и усложнения при всяка инфекция, а ако се заразят с коронавирус – най-вече! Ваксините срещу К-19 са най-ефективният начин да се предотврати това.

Алергии

Тези, които имат алергии към храна, ухапване от насекоми или латекс или алергии към определено лекарство, могат да получат ваксината.

Тези, които са имали анафилаксия към предишната доза на същата ваксина, следва да бъдат подложени на „предварително лечение“ с антихистамини и 30-минутно наблюдение след ваксинация.

Тези с известна алергия към множество класове лекарства или анамнеза за необяснима анафилаксия трябва да получават ваксината само по съвет на специалист по алергии.

Тези с известна PEG алергия (PEG е един от помощните вещества на ваксината. Ваксините Pfizer BioNTech и Moderna) трябва да обмислят алтернативна ваксина, която няма PEG (полиетилен гликол). ПЕГилиран липид се използва като помощно вещество както във ваксините Moderna, така и в Pfizer – BioNTech за SARS-CoV-2. PEG е в основата на много кремове за кожа, смазки, пасти за зъби. PEG се използва и като средство против разпенване в храни и напитки и неговият INS номер е 1521 или E1521 в ЕС.

Хора със сърповидно-клетъчна анемия

Това включва всички възрастни със сърповидно-клетъчна болест и някои пациенти с таласемия и наследени редки анемии, които имат тежко обременяване с желязо, както и тези, на които е отстранена слезката /далака/. Тези хора са също в приоритетните групи за ваксиниране срещу К-19

Как да се запишем за ваксинация онлайн в 4 стъпки

В 4 стъпки всеки може да си запази час за ваксиниране срещу коронавирус във всички имунизационни центрове от заповедта на здравният ми...

Мултиплена склероза и ваксината срещу К-19

Повечето имуномодулатори, които са част от терапията при някои форми на мултиплена склероза намалят ефективността на всяка ваксина, включително и на тези срещу К-19. Това е така, защото механизмът им на действие възпрепятства имунната система да изгради пълен имунен отговор. Затова и при страдащите от мултиплена склероза, подобно на хората, лекуващи се от рак, ваксините срещу К-19 може да се окажат по-малко ефективни. Това обаче не означава, че ваксините срещу К-19 няма да е полезна. Напротив – тези хора са особено уязвими към инфекции и рискът при тях от фатален завършек е много по-висок отколкото при останалите хора. Дори отслабен, наличието на имунен отговор е по-добро решение, отколкото липсата на всякакъв отговор. Така, че съветът към хората с изброените състояния е: трябва да се ваксинирате, дори ако сте на тези терапии.

Важно е да се отбележи, че не е препоръчително хората с мултиплена склероза да променят лечението си с надеждата да увеличат ефикасността на ваксините. Това е така,защото потенциалната вреда би надвишила потенциалната полза. Дори намаленият отговор е по-добър от никакъв отговор, така че трябва да се ваксинирате, дори ако сте на тези терапии.

Епилепсия?

Асоциацията на британските невролози казва, че ваксините срещу COVID-19 не взаимодействат с лекарства за епилепсия.Това означава, че ваксината не трябва да влияе върху начина на действие на вашите лекарства и вашите лекарства не трябва да влияят върху ваксината. Подобно на други ваксини, ваксините COVID-19 могат да причинят леки или умерени странични ефекти, включително повишена температура.

За някои хора с епилепсия втрисането може да ги направи по-склонни да получат гърч, но те са наясно какви мерки да вземат.

Лекар: Преди да бъде ваксиниран даден пациент, той ще бъде прегледан

Ако имате желание да бъдете ваксиниран, обадете се на вашия личен лекар. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV д-р Гергана Николо...

За повечето хора рискът от сериозно заболяване от инфекция с COVID-19 далеч надвишава риска от странични ефекти от ваксината COVID-19.

Автор: Д-р Анна Койчева

Оригиналните насоки на английски език можете да видите ТУК и ТУК.

Още по темата: Експертни препоръки: Кой да се ваксинира срещу коронавирус, ако страда от определена болест

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване