Дечев разкри как законно се източва Здравната каса в страховити размери

8186
Дечев разкри как законно се източва Здравната каса в страховити размери
Снимка: БГНЕС

Плаща ли повече здравната каса за лекарства в частните болници в сравнение с държавните и общинските? Този ключов въпрос обсъдиха депутатите, здравният министър Кирил Ананиев и управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев. В началото на седмицата от касата заявиха, че плащат до седем пъти повече за едни и същи лекарства.

Разминаването на цените между частните и държавните болници се дължи на промени в Закона за обществените поръчки от 2016 г., който отменя задължението на частните болници да провеждат обществени поръчки.

От ББА питат защо има разлика в цените на лекарствата за онкоболни

"Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в публичното пространство на Управителя на НЗОК. Същите повдигат много въпро...

Изслушването, в което участва и управителят на НЗОК Дечо Дечев беше по повод изнесените от него данни в последните дни за нерационално използаване на обществения ресурс, тъй като частни болници купуват и касата им плаща лекарства на максималните възможни цени. Щетата за НЗОК само от едно такова лекарство е в размер на 800 хил. лева за миналата година, обяви при изслушването Дечев.

Винаги, когато болниците купуват лекарства и консумативи без обществени поръчки, цените са много по-високи, заяви Дечев. Думите му бяха на практика потвърдени и от здравния министър Кирил Ананиев, който изнесе данни за още четири медикамента от позитивния лекарствен списък, за които е установено, че пределната им цена, на която се купуват от частните болници без търг, е до 50% по висока спрямо цените, които се постигат при обществените поръчки.

Противно на лансираната теза от частни болнници, че те не трябва да правят обществени поръчки, защото това противоречи на евродиректива, сега се оказва, че страната ни е обект на начален етап на процедура за нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз заради неправилно тълкуване на понятието публично-правна организация.

За започналата от ЕК процедура потвърди пред журналисти в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев след изслушването.

Той заяви, че в писмата си ЕК казва на България, че всички болници – държавни, частни, общински и със смесено участие трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, когато работят с обществен ресурс. Затова е дошло конкретно предложение от ЕК и частните болници да правят обществени поръчки.

Поискаха изслушване на управителя на НЗОК пред Здравна комисия заради обвинение към Ананиев

БСП и ДПС поискаха управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев да бъде изслушан в Здравна комисия на 16 януари. Това призна пред журналисти нар...

Това е напълно в разрез с лансираната от частните болници теза, които твърдят, че са освободени от обществени поръчки през 2016 година именно, за да се хармонизира българското законодателство с европейската директива. Тази теза беше лансирана включително и днес по време на изслушването от вносителя на въпросната лобистка поправка Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който през 2016 година заедно с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт я внасят и приемат между първото и второто четене на Закона за обществените поръчки.

Около 700 % е разликата между най-ниската и най-високата цена на лекарствата купувани от болниците, призна управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на изслушването си в ресорната комисия в парламента.

Според него трябва да се установи как се получава максималната висока цена в една болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85 % по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриран.

По закон обаче НЗОК не може да изисква информация от търговци на едро, а само от нейни договорни партньори, които са по националния рамков договор.

Управителят на НЗОК обърна внимание, че и петте регистрирани производители, присъстват с продукт с едно и също активно вещество, което е в една и съща форма, една и съща концентрация, т-е. всичко е абсолютно еднакво, абсолютно съвпадение в показание и противопоказание.

Има ли решение за цената на лекарствата в частните болници?

"Случилото се дава сигнал към Министерството на здравеопазването и депутатите, че има едно изкривяване,  което трябва да бъде кори...

Той поясни, че днес са пристигнали две писма от засегнати лечебни заведения.

"Чувстващите се засегнати твърдят, че това е продукт, който е едва ли не е с изтекъл срок на годност, с лошо качество. За пример казват, че те купуват от един от тези петте производители, за който смятат, че е с най-доброто качество и поради тази причина го продават на касата на най-висока цена. Сега за тяхно съжаление се оказва, че този производител, който определят като най-качествен продукт и затова е с по-висока цена, продава на най-ниската цена на други болници. Т.е. най-ниската постигната цена е 117 лв. и е постигната на договаряне по ЗОП в лечебни заведения, които са длъжни да провеждат такъв. В същото време се отчита от определени лечебни заведения изцяло частни на максимално възможната, която е регистрирана в позитивния лекарствен списък на цена 1063 лв.", допълни още д-р Дечев.

"Това са изпълнители на медицински дейности. Така че нямаме основание и няма как да поискаме тази информация", обясни д-р Дечо Дечев.

По време на изслушването д-р Дечев беше подложен на  "своеобразен трибунал", като на няколко пъти беше питан защо се е обърнал към медиите, вместо към министерството на здравеопазването.

Най-бързото решаване на един проблем е като се обяви през медиите, коментира той.

Шефът на НЗОК: 50 млн. лв. отидоха в системата на здравеопазването

50 млн. лева са влезли допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки. Това заяви управителят ...

Пред депутатите Дечев заяви още, че апелът му е, че има нужда да се направи цялостна проверка на веригата от производителя до търговеца, защото в момента се харчи много повече обществен ресурс отколкото е необходимо.

Припомняме, че по време на радио интервю пред Дарик д-р Дечев каза, че касата се източва чрез лобистки закони.

Според Дечев частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от Касата, на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. Това се е разбрало, след справка с производител, който е обявил пред НЗОК, че е продал това лекарство на много по-ниска цена на търговците на едро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com