X
 
 

Демократична България: Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!

913 5
Демократична България: Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!
Снимка: Actualno.com
Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Управителят на НЗОК д-р Дечев заяви в интервю, че касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници, като така ги облагодетелства. За тази и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво. Това се казва в позиция на "Демократична България". 

Това обаче не е достатъчно – за да види обществото пълната картина на злоупотребите в НЗОК, смятат демократите. Според тях "трябва всички данни на касата да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация".

БСП внася сигнал в прокуратурата за цената на лекарствата

Лекарствата в частните болници са 7 пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница Касата плаща по 150 лева, то в частната сто...

От "Демократична България" призоваваме д-р Дечев в оставащия период на мандата си да публикува максимално много данни в отворен, машинно-четим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения.

За да могат да бъдат анализирани данните, от демократите посочват, че "приоритетно" трябва да бъдат отворени данните, които "всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития. Данните трябва да бъдат с максимално ниво на детайл, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове."

От Демократична България предлагаме на д-р Дечев експертна техническа и юридическа подкрепа, за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява. Според тях НЗОК трябва да бъде много "по-прозрачна" структура, за да може изтичането на средства да спре. Необходим е и "обществен натиск, а такъв е възможен само когато има достатъчно конкретика за разходите."

Повод за позицията на демократите е изказването на д-р Дечев за разлика в цената на едно и също лекарство, за което Касата плаща 150 лева на държавни и общински болници и 1050 лева на частни болници.

ГЕРБ оттегли предложението си за изключения в списъка от лекарства от механизма с отстъпки

ГЕРБ оттегли предложението си в бюджета на НЗОК за 2020 г. за изключения в списъка от лекарства от общия механизъм с отстъпки. Предлож...

Днес членът на НЗОК д-р Андрей Дамянов обясни, че това е станало възможно след поправка, предложена преди години от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, с която се позволява на частните болници да не провеждат търгове за лекарства от т.нар. позитивен списък. Още подробности по казуса можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

В официална позиция обаче от Сдружението на частните болници отрекоха това. Повече за позицията им ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Васил 4 Васил преди 1 седмица Профил на трол?
  Като видиш кои политически отломки са се събрали в ДБ, веднага е ясно, че не знаят за какво говорят.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  ДБ питайте и за някои други неща. Както в частните, но в повечето случаи в държавните заведения редица ръководители "медицински мениджъри" директори, завеждащи клиники и отделения са в сериозен конфликт на интереси в съдружие с конкретни фирми доставчици на медикаменти и медицински консумативи. При държавните те стават "троянски коне" на търговците като пряко или в сянка се намесват в администрати виж още ›› вни решения на болницата. Такава корупция поставя различните доставчици в неравностойна конкуренция. Цените стават непазарни. В частния сектор лобирането е по-ограничено, но на доста места се толерира. Това не е тайна за никого. Всички от персонала виждат и знаят кой "шеф" от коя предпочитана фирма например изписва медикаменти или импланти. Но това не е интересно никому защото всички са доволни. Съответните ръководители и здравното заведение заработват печалба. Касата в някои случаи реимбурсира частично и Д-р Дечев вероятно може да каже какъв е разходът по това перо. В джоба си дълбоко бърка единствено болният човек и неговото семейство. Нарича се доплащане. По този показател сме водещи в ЕС.
 • Елена 2 Елена преди 1 седмица Профил на трол?
  Големите специалисти от ДБ пак са се намесили, не ви прави чест да си правите евтина реклама с толкова сериозна тема! Спрете се вече!
 • Октомври 1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами ТОЛКОВА МНОГО ДЕЦА УМИРАТ ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ ДА НАБАВЯТ ХИЛЯДИТЕ ЕВРО НУЖНИ , Я ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ , Я ЗА НЯКАКВА ДРУГА МЕДИЦИНСКА ОПЕРАЦИЯ , А АНТИ/Нзок/ на ПАРТИ ПРЕЯЖДА С ЛУКАНКИ И ПАРМЕЗАНИ. АМА ТАКА БЕШЕ И С москов. И СЕГА ЕДНИ Н*ЩОЖЕСТВА от снимката ЗЛОСТНИ ВРАГОВЕ НА НАРОДА ПРОСТО СИ ТЪРСЯТ РЕКЛАМА.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  ЕдиНО наистина ШАМПИОНСКО АНТИСОЦИАЛНО правителство е това на сдс/1997*2001/ Шампиони бе. Е , сега тези на борисов бият ВСИЧКИ РЕКОРДИ РАЗБИРА СЕ ПО ВСИЧКО АНТИЧОВЕШКО ПО ПРИНЦИП. НО 2 ТО С КОГО ? АМИ С ТЕЗИ ОТ СНИМКАТА. А , ПЪК ТРЕТОТО Е И С атака , а 2 РОТО И 3 С ПАТРОТИТЕ БЕ С ЛИДЕРИ балевски и каракачанов. И наистина тия поне си признават понякога , че са пълни Б*КЛУЦИ , а сидеров пише Плана С виж още ›› идеров. Е , странно ИЛИ ?
  : 0 !