Депутатите дадоха зелена светлина за купуване на ваксини срещу COVID-19

3766
Депутатите дадоха зелена светлина за купуване на ваксини срещу COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Народното събрание одобри участието на България в предварителните споразумения на Европейската комисия за закупуване на ваксини срещу COVID-19 с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand. Решението беше взето със 107 гласа "за" и 19 "въздържал се", нито един от депутатите не гласува "против".

Припомняме, че по-рано днес от Министерски съвет обявиха, Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 за готов. Той беше представен пред премиера Бойко Борисов.

Преди гласуването беше отхвърлено предложението на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви национален план за ваксиниране на принципите на доброволно и безплатно ваксиниране.

Дебатът

Първи думата от трибуната взе заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер.

По нейни думи има нужда от повече медицинска информация и от по-съгласувани и логистични действия. "Трябва да се въвлече медицинската общност и експертите във формирането на достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор", категорична беше Джафер 

"При липса на специфично лечение, което така и не беше открито до този момент, добрите стари ваксини отново ще върнат тази надежда. Ясно е обаче, че трябва да се направи добър анализ за това доколко те са ефикасни и доколко са безопасни", добави депутатът.

Учени посочиха най-честата причина за заразяване с COVID-19

Заболелите членове на семейството са най-честият източник на заразяване с коронавирус, разкриха учени, които публикуваха информация за ...

Ресорният министър Костадин Ангелов се включи в дебата, като за пореден път увери, че у нас ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички български граждани.

"Разработва се от 10 дни, а в него са разписани всички целеви групи, с които ще започне ваксинацията срещу коронавируса", увери той за Националния план за ваксиниране. Министърът подчерта, че всички български граждани трябва да бъдат спокойни, защото ваксината ще дойде в България едва след като получи разрешение за прилагането ѝ от Европейската агенция по лекарствата.

"Информационната кампания ще започне в момента, в който ваксината пристигне в България", стана ясно още от думите на министъра, който помоли депутатите "да не отнемат надеждата на българските граждани" със своите изказвания.

"Никой не отнема каквато и да било надежда", отговори социалистът Драгомир Стойнев.

Стана ясно колко ще плати държавата за ваксините срещу Covid-19

Общо 140 млн. лева. Толкова ще струват на България струват ваксините срещу Covid-19, които Европейската комисия (ЕК) ще договори за Бъл...

"Нищо не искаме да спрем, но също така искаме и яснота", подчерта "червеният" депутат. "Когато българските граждани умират по стълбите на болниците, трябва да поемете отговорност, защото всеки има право на достойнство и да умре достойно", каза още Стойнев и добави: "Вие не знаете на кой свят живеете, но не трябва от това да страда българският народ".

Думата взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която уверението на министъра, че има план за ваксиниране и че той утре ще бъде оповестен, не струват нищо.

"Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна. Ние сме парламент в парламентарна република. За да ваксинираме спокойствие, ред и прогнозируемост, настояваме изрично в решението да се запише след като министъра казва, че това е така – надявам се няма да има нищо против, текстът, че ще бъде доброволно и безплатно", каза още Нинова, но въпреки това предложението ѝ не мина. По думите ѝ така се гарантира на онези, които се притесняват.

ОЩЕ: Стана ясно колко ще плати държавата за ваксините срещу Covid-19

От първо лице: Какви са страничните ефекти от ваксините срещу коронавирус?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване