Дете с неизяснен хепатит е изписано от Инфекциозна болница. Какво се случва с маймунската шарка?

6737
Дете с неизяснен хепатит е изписано от Инфекциозна болница. Какво се случва с маймунската шарка?
Снимка: iStock

4-годишно дете с неизяснен хепатит е било лекувано в София. Директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести проф. Татяна Червенякова обясни, че то е било насочено там преди около 10 дни. Имало е завишени трансаминази – доста над обичайното ниво, които показват възпалителен процес. Детето не е имало жълтеница, възстановило се е бързо и е било изписано.

„Още с постъпването му се направиха всички изследвания, които трябва, подозирайки за остър възпалителен процес на черния дроб. Резултатите са негативни. Процедурата е такава, че то се вика на контролен преглед след около месец и се наблюдава в рамките на 3 до 6 месеца, ако има отклонения“, поясни още директорът на Инфекциозна болница.

Две нови съмнителни проби за остър хепатит при деца у нас

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, кат...

„В случая ние говорим за възпалителен процес на черния дроб, който е завършил благополучно, с положителна динамика“, допълни проф. Татяна Червенякова по БТВ. 

Междувременно стана ясно, че се увеличават случаите на т.нар. маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Испания - досега са общо 37, като 9 са във Великобритания, а 20 са в Португалия, но там са потвърдени 5, другите още се проучват. В Испания всичките 8 случая се проучват, за да се разбере дали става въпрос за маймунска шарка. Има и случай в САЩ, предполагаеми 13 в Канада.

В тази връзка Червенякова обясни, че това е заболяване, което е известно на инфекционистите още от 70-те години на XX век. Има такива случаи и те са характерни за Африка. Нарича се маймунска шарка, защото източник на инфекцията са маймуни и защото се появява характерен обрив. Той прилича на едрата шарка. Всъщност има различни видове маймунска шарка, като един от най-смъртоносните води до 10% смъртност сред хората. Но засечените във Великобритания случаи са на вариант с от под 1% смъртност - въпросът обаче е да се установи точно как са се разболели и дали няма нов начин на предаване на вируса, като вече има сериозни данни, че се предава по полов път. Симптомите се проявяват между 5 и 21 дни след заразяване и включват, освен характерните обриви, още треска, главоболие, подути лимфни възли и отпадналост. В срок от 1 до 3 дни след началото на треската се появяват обривите, като обикновено те почват от лицето. Обикновено хората оздравяват напълно в период от 2 до 4 седмици. До този момент се счита, че предаването на вируса е по-трудно от човек на човек, защото се изисква близък контакт и буквално обмен на телесни течности (през малки драскотинки в кожата), не само секрет и слюнка. Досега маймунската шарка се е предавала по-трудно от по-познатите и разпространени сред хората видове шарка.

Според STATnews, представителят на СЗО д-р Мария Ван Керхове обаче изрично е уточнила, че повечето от случаите, които сега са потвърдени или са в процес на изследване за потвърждение, са при хомосексуални или бисексуални мъже. Данните за това са от здравните служби на съответните държави - британската например също изрично го уточнява за случаите на Острова. СЗО ще има специална среща следващата седмица на тема "маймунска шарка".

22 потвърдени случая на остър детски хепатит с неизвестен произход в Испания

В Испания вече има потвърдени 22 случая на остър детски хепатит с неизвестен произход. Според Европейския център за контрол и профилакт...

"Лично ние в България не сме го наблюдавали това заболяване, но с развитието на комуникативните връзки и с пътуванията трябва да сме нащрек. Но не мисля, че това заболяване ще представлява проблем за диагностицирането му", коментира проф. Червенякова.

Срещу заболяването има одобрена в САЩ през 2019 година ваксина, счита се и, че ваксината срещу едра шарка също помага - например ваксината ACAM2000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com