Дете с неизяснен хепатит е изписано от Инфекциозна болница. Какво се случва с маймунската шарка?

6799
Дете с неизяснен хепатит е изписано от Инфекциозна болница. Какво се случва с маймунската шарка?
Снимка: iStock

4-годишно дете с неизяснен хепатит е било лекувано в София. Директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести проф. Татяна Червенякова обясни, че то е било насочено там преди около 10 дни. Имало е завишени трансаминази – доста над обичайното ниво, които показват възпалителен процес. Детето не е имало жълтеница, възстановило се е бързо и е било изписано.

„Още с постъпването му се направиха всички изследвания, които трябва, подозирайки за остър възпалителен процес на черния дроб. Резултатите са негативни. Процедурата е такава, че то се вика на контролен преглед след около месец и се наблюдава в рамките на 3 до 6 месеца, ако има отклонения“, поясни още директорът на Инфекциозна болница.

Две нови съмнителни проби за остър хепатит при деца у нас

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, кат...

„В случая ние говорим за възпалителен процес на черния дроб, който е завършил благополучно, с положителна динамика“, допълни проф. Татяна Червенякова по БТВ. 

Междувременно стана ясно, че се увеличават случаите на т.нар. маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Испания - досега са общо 37, като 9 са във Великобритания, а 20 са в Португалия, но там са потвърдени 5, другите още се проучват. В Испания всичките 8 случая се проучват, за да се разбере дали става въпрос за маймунска шарка. Има и случай в САЩ, предполагаеми 13 в Канада.

В тази връзка Червенякова обясни, че това е заболяване, което е известно на инфекционистите още от 70-те години на XX век. Има такива случаи и те са характерни за Африка. Нарича се маймунска шарка, защото източник на инфекцията са маймуни и защото се появява характерен обрив. Той прилича на едрата шарка. Всъщност има различни видове маймунска шарка, като един от най-смъртоносните води до 10% смъртност сред хората. Но засечените във Великобритания случаи са на вариант с от под 1% смъртност - въпросът обаче е да се установи точно как са се разболели и дали няма нов начин на предаване на вируса, като вече има сериозни данни, че се предава по полов път. Симптомите се проявяват между 5 и 21 дни след заразяване и включват, освен характерните обриви, още треска, главоболие, подути лимфни възли и отпадналост. В срок от 1 до 3 дни след началото на треската се появяват обривите, като обикновено те почват от лицето. Обикновено хората оздравяват напълно в период от 2 до 4 седмици. До този момент се счита, че предаването на вируса е по-трудно от човек на човек, защото се изисква близък контакт и буквално обмен на телесни течности (през малки драскотинки в кожата), не само секрет и слюнка. Досега маймунската шарка се е предавала по-трудно от по-познатите и разпространени сред хората видове шарка.

Според STATnews, представителят на СЗО д-р Мария Ван Керхове обаче изрично е уточнила, че повечето от случаите, които сега са потвърдени или са в процес на изследване за потвърждение, са при хомосексуални или бисексуални мъже. Данните за това са от здравните служби на съответните държави - британската например също изрично го уточнява за случаите на Острова. СЗО ще има специална среща следващата седмица на тема "маймунска шарка".

22 потвърдени случая на остър детски хепатит с неизвестен произход в Испания

В Испания вече има потвърдени 22 случая на остър детски хепатит с неизвестен произход. Според Европейския център за контрол и профилакт...

"Лично ние в България не сме го наблюдавали това заболяване, но с развитието на комуникативните връзки и с пътуванията трябва да сме нащрек. Но не мисля, че това заболяване ще представлява проблем за диагностицирането му", коментира проф. Червенякова.

Срещу заболяването има одобрена в САЩ през 2019 година ваксина, счита се и, че ваксината срещу едра шарка също помага - например ваксината ACAM2000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com