Детската смъртност у нас е почти 2 пъти по-висока в сравнение с тази в ЕС

2127
Детската смъртност у нас е почти 2 пъти по-висока в сравнение с тази в ЕС
Снимка: Thinkstock

Нивото на раждаемост в страната е ниско, а общата смъртност е доста по-висока от общата в Европа. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването, по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им. Той поясни, че като причини за смъртността най-висок дял заемат заболяванията на сърдечно-съдовата система. „Въпреки че има тенденция смъртността от сърдечно-съдови забовлявания да намалява, все пак тя остава достатъчно висока. Злокачествените новообразувения се приближават до европейските показатели“, коментира д-р Каменов.

„Общественото здраве е приоритет на министерството“, каза заместник-министърът и посочи, че министерството ще води проактивна политика в тази област, защото системата на общественото здраве е слабо позната и общественото здрав става все по- важен елемнт от здравните системи в цяла Европа. По думите му здравето се влияе от генетични условия, социални услогвия, екологични фактори, поведенчески нагласи и здравни грижи. От всички тях поведението , свързано със здравето е от най-голямо значение, тъй като отговаря за 40 % от преждевременната смъртност и може в значителна степен да се променя“ ,заяви д-р Каменов. Той поясни, че има четири поведенчески фактори, това са тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, лоша диета или ниска активност, съобщи агенция Фокус.

Москов не очаква реформите му да бъдат отменени

Мое задължение е да работя за кампанията на Реформаторския блок и доброто му представяне на следващите избори. Това заяви бившият здрав...

Зам.-министър Галин Каменов изведе на преден план и необходимостта от сериозни усилия да намалим детската смъртност в страната. Според данните, въпреки че детската смъртност намалява, тя остава почти 2 пъти по-висока в сравнение с тази Европейския съюз. Д-р Каменов поясни, че очакваната продължителност на живота в България е доста по-ниска от европейската, като уточни, че в България средната продължителност на живота е около 74 години, а в Европа - около 80.

По отношение на рисковите фактори за хората, той посочи, че почти всеки трети в България пуши и което е притеснително тютюнопушеното започва в ранна възраст. Д-р Каменов обясни, че повечето от половината пушачи пропушват между 16 и 20 години.

„Обществото като цяло недооценява вредата от тютюнопушеното и проявява толерантност към този вид рисково поведение. Можем да отчетем, че съществуващото законодателство за контрол на тютюнопушене не е достатъчно ефективно“, коментира той. По отношение на алкохола, д-р Каменов обясни, че в България всеки 4-ти употребява.

„Повече от децата на 10 -19 години вече са опитвали алкохол. Като средната начална възраст на консумацията е 13 години. Тук са наложителни активни действия за ограничение на употребата на алкохол с цел укрепване на здравето на младите“, коментира той. Заместник-министърът поясни, че с рискова алкохолна седмична консумация и високорискова консумация са над 20 % от анкетираните.

На закуска яжте парче торта - съветват специалистите

На закуска яжте парче торта, съветва специалистката Лиз Москоу. Известно е, че нейни колеги и диетолози не съветват да започваме деня ...

„Данните са от проучване на Националния център по обществено здраве през 2016 г. „Над 70 % от населението е с недостатъчна физическа активност. Има дефицит на здравно-образователна информация по отношение на физическата активност и ползата от нейното практикуване“, обясни д-р Каменов. По отношение на фактора хранене, той уточни, че е висока средно-дневната консумация на сол, което надхвърля нормата.

„Средно дневната консумация на мазнини и наситени мастни киселини от населението в България е доста над препоръчителните нива. Висок е относителният дял на лицата с консумация на свободни захари“, каза той и посочи, че това е над препоръчителните нива. „Всичко това води до свръхтегло и затлъстяване както в детска, така и в зряла възраст. Съответно от 5 до 19 години със свръхтегло са 19,7 до 26 %, а със затлъстяване 7,5 – 19 %. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34 %, а със затлъстяване 7,5 до 29, 1%“, уточни заместник-министърът.

Той посочи, че един от основните инструменти, с които общественото здраве се опитва да контролира рисковите фактори, са националните програми. „Те са много, част от тях се изпълняват добре, други нетолкова добре“, каза д-р Каменов. По думите му основен проблем е недостатъчното финансиране, което не позволява всички дейности в програмите да се изпълняват. „Самото финансиране става в самия край на годината, което компрометира изпълнението на мерките. Другото, което ни притеснява е неефктивният мениджмънт на програмите“, допълни д-р Каменов. Според него най-добре изпълнявани програми в общественото здраве са тези, които се финансират от Глобалния фонд – Програмата за превенция и контрол на ХИВ СПИН и Програмата за превенция и контрол на туберкулоза. Той коментира, че честотата на регистрираните с ХИВ на 100 хил. души у нас е по-ниска от тази в Германия, Полша и са на едно ниво с Австрия.

"Това се дължи на ранното откриване на носителите на ХИВ, достъпът на всички до подходящи лекарства, което прави носителите вече неефективни източници, здравната просвета и концентрирани на мерките върху рискови и уязвими групи", допълни д-р Каменов. Заместник-министърът на здравеопазването поясни, че броят на лицата, които се изследват годишно за ХИВ/СПИН е 300 хил души. По отношение на заболеваемостта от туберкулоза, д-р Каменов обясни, че тя е сведена от 39,1 на 100 хил. на 22,5 на 100 хиляди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com