Доц. Ангел Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите

1554
Доц. Ангел Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите
Снимка: БГНЕС

"Не е изненада, че ще има избори и дали ще са март, април или май, това не променя коренно ситуацията, има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите". Това заяви в "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, гласуването не отнема повече от 5-10 минути, има много други места и събития, където ежедневно правим много по-интензивни контакти и където рискът е по-голям.

“От страна на Щаба ще бъде направено всичко възможно - и като имунизиране на членовете на подвижните комисии, и като наличие на дезинфектанти, и като ползване на маски, за предпазване на хората, които гласуват“, увери главният държавен инспектор.

Доц. Кунчев: Следващата седмица решаваме за удължаване или облекчаване на мерките

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат ...

“Имунизираните до момента са малко над 17 000. На опашката сме по процент ваксинирани граждани. Това е през последните 3 дни, преди това бяхме и преди Франция, и преди Нидерландия по процент ваксинирани“, посочи доц. Кунчев. "Бих се притеснил от тази ситуация, ако ваксините са тук, а ние не можем да ги направим. А ние правим всяка една партида, която пристигне – просто за момента с толкова разполагаме, толкова правим", заяви Ангел Кунчев.

Той подчерта, че увеличаването на ваксините през следващите седмици е в пъти. "Pfizer – 60 000 през януари, 75 000 – февруари, 100 000 – март, 300 000 – април. По същия начин ще е за Moderna, вероятно по същия начин ще е за AstraZeneca, макар че още не е одобрена. Заявяването е ясно какви количества искаме ние – ние искаме за целите близо 7 000 000 граждани по две дози, което прави 14 млн. Достъпът до тях вече зависи какви количества са в състояние да произведат фирмите, да ги предоставят на Европейската комисия и всяка страна да вземе този дял, този процент - 1,55, колкото се полага като население от Съюза", обясни доц. Кунчев.

“Всяка страна би могла да си поръча, като Унгария, от Китай, но при положение, че сме си поръчали от най-добрите ваксини в света повече, отколкото е населението ни, че сме отделили 300 млн. лв. - за какви други да договаряме“, коментира главният държавен инспектор. "Големият проблем ще бъде да достигнем тези заветни 70% от населението, а не можем ли да правим имунизацията, или не", подчерта Ангел Кунчев. "Вероятно няма да стане до края на годината. При препоръчителните ваксини досега ние не сме достигали и 40 процента", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com