Доц. Ангел Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите

1554
Доц. Ангел Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите
Снимка: БГНЕС

"Не е изненада, че ще има избори и дали ще са март, април или май, това не променя коренно ситуацията, има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите". Това заяви в "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, гласуването не отнема повече от 5-10 минути, има много други места и събития, където ежедневно правим много по-интензивни контакти и където рискът е по-голям.

“От страна на Щаба ще бъде направено всичко възможно - и като имунизиране на членовете на подвижните комисии, и като наличие на дезинфектанти, и като ползване на маски, за предпазване на хората, които гласуват“, увери главният държавен инспектор.

Доц. Кунчев: Следващата седмица решаваме за удължаване или облекчаване на мерките

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат ...

“Имунизираните до момента са малко над 17 000. На опашката сме по процент ваксинирани граждани. Това е през последните 3 дни, преди това бяхме и преди Франция, и преди Нидерландия по процент ваксинирани“, посочи доц. Кунчев. "Бих се притеснил от тази ситуация, ако ваксините са тук, а ние не можем да ги направим. А ние правим всяка една партида, която пристигне – просто за момента с толкова разполагаме, толкова правим", заяви Ангел Кунчев.

Той подчерта, че увеличаването на ваксините през следващите седмици е в пъти. "Pfizer – 60 000 през януари, 75 000 – февруари, 100 000 – март, 300 000 – април. По същия начин ще е за Moderna, вероятно по същия начин ще е за AstraZeneca, макар че още не е одобрена. Заявяването е ясно какви количества искаме ние – ние искаме за целите близо 7 000 000 граждани по две дози, което прави 14 млн. Достъпът до тях вече зависи какви количества са в състояние да произведат фирмите, да ги предоставят на Европейската комисия и всяка страна да вземе този дял, този процент - 1,55, колкото се полага като население от Съюза", обясни доц. Кунчев.

“Всяка страна би могла да си поръча, като Унгария, от Китай, но при положение, че сме си поръчали от най-добрите ваксини в света повече, отколкото е населението ни, че сме отделили 300 млн. лв. - за какви други да договаряме“, коментира главният държавен инспектор. "Големият проблем ще бъде да достигнем тези заветни 70% от населението, а не можем ли да правим имунизацията, или не", подчерта Ангел Кунчев. "Вероятно няма да стане до края на годината. При препоръчителните ваксини досега ние не сме достигали и 40 процента", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com