Доц. д-р Ангел Кунчев обясни защо Пловдив го очакват "нелеки времена"

16288
Доц. д-р Ангел Кунчев обясни защо Пловдив го очакват "нелеки времена"
Снимка: БГНЕС

Никой да не си прави илюзията, че сме спрели заболяването. Това, което постигнахме, е забавяне на заболяването и омекотяване на пика на пандемията у нас. Една активна държава не може да спре заболяването. Това, на което ще сме свидетели по Великден, е да имаме пик, каза пред БНТ доц. д-р Ангел Кунчев - главен здравен държавен инспектор.

Вече имаме огромен натиск върху системата, нищо няма да ни даде масовото тестване:"Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял." Обаче "ако получим заявените 1 милион теста - ще има масово тестване", категоричен беше експертът. "Само, че аз и сега твърдя, че това не е най-важното. Ако докажем, че 10 - 12 % вече са го преболедували - какво ще промени това. "Нямаме спор с Медицинския съвет за масовото тестване, просто щабът е на едно мнение - първоначалните тестове, които дойдоха - голяма част са некачествени. В Испания голяма част не дават верни резултати - защо са ни такива тестове? Надявам се, че не става въпрос за пари и лобита", коментира още д-р Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев: Свикнете да живеете с този коронавирус, трябва да пазим първо възрастните

"Свикнете да живеете с този коронавирус. Един-два месеца той ще е навсякъде около нас." Това призова днес, 11 март, в Плевен главният д...

Пловдив е градът в момента, който тепърва го очакват недобри времена - защо? Впечатленията ни са от РЗИ и новините - различно е нивото на самоорганизиране и прилагане на противоепидемичните мерки - за разлика например от Бургас, които сами бързо се организират. Да не говорим за това стоене за парковете. Очевидно там има повече случаи на неспазване на правилата - особено от възрастни хора, които се разхождат по парковете, което ще се отрази на разпространението на заразата, каза Кунчев.

Десетки глоби от по 5000 лева в Пловдив за непозволени разходки

Там има и много медици, които са болни, репликира го водещата. "Това е въздушно-капкова инфекция - този, който по-често се среща с болни, при него рискът е по-голям. Това е причината. Презумпцията е, че всеки болен, до който се докосваш, е заразно болен", коментира той.

Ще вървим ли към по-строги мерки? "Ако така несериозно се отнасяме като възрастните хора, е нормално да въведем и още по-строги мерки", заяви националният здравен инспектор.

Главният секретар на МВР: Не повече от двама души заедно в пешеходна зона. Законно ли е?

Не трябва да се отпускаме – коронавирусът няма да го стори (ВИДЕО)

През т.нар. почивни дни (убеден съм, че вече масово за хората дните са едни и същи), началникът на Кризисния щаб генерал-майор професор...

Защо още в града под тепетата няма PCR лаборатория? - Това трябва да е нещо, което трябва да стане в рамките на тази седмица. "Ако това не се предприеме и не стане факт сега, вече няма да има нужда от нея", категоричен беше Кунчев. От Пловдив отговориха, че националният щаб не е поискал създаването на такава лаборатория, контрира го водещата. "Всички университети и лечебници сами решават и приемат инициативи - ако щабът трябва да реши за всяка болница какво да прави, ние с нищо друго няма да имаме време да се занимаваме", коментира още той. "Ако всеки един голям център или болница има лаборатория, това ще улесни много нещата за цялостната картина." (Бургас вече имат действаща лаборатория по инициатива на Кризисния щаб на града - бел.ред.)

Оказа се, че ограничението от няколко дни за тестване, поръчано от болници, е свързано с пловдивска болница - "Става върпос за болница "Св. Георги". Там имаше много тестове, стотици, затова спряхме безразборното тестуване", коментира експертът.

Колко болници са готови? Имаме пълна яснота, има и заповед на министъра. Около 7300 са леглата - за неусложнени болни и около 1400 са интензивните легла. Има ли критични точки? Критичните места са такива като Монтана, Видин - малки болници с  малък брой за интензивни легла и грижа, обясни Кунчев.

Очаквате ли отново опашки в пощенските клонове при изплащането на пенсии този месец - "Има вече графици. Охраната има тази задача. Хората спокойно могат да стоят отвън и да спазваме тия заветни метър и половина - два между всеки от нас", посъветва Кунчев.

Ако двама родители са с коронавирус, детето е най-добре да е при баба и дядо, ако не може - не е доказано, че детето ще се зарази и ще го изкара. 60-70% от хората ще го изкарат на крак, ще  е с кашлица и даже няма да го усетят. Нашите усилия са към останалите 30%., каза още той.

354 станаха официално болните от коронавирус в България

354 са официално потвърдените случаи на болни от коронавирус в България, т.е. след приключване на всички изследвания от вчера (29 март)...

Банкнотите - рискови за разпространението на вируса. Имат ли ангажимент банките да ги обезпаразитяват ? Такива практики имаше в Китай и Южна Корея, каза Кунчев. "Трябва да попитаме дали се прави у нас. Не подценявайте миенето на ръцете. По-скоро там е проблемът. Независимо от различните теории за това колко издържа вируса на слънчева светлина - мийте си ръцете, продължи експертът.

"Важно е да изкараме заболяването леко, да не го предаваме на други. Идва времето, когато ще поставяме диагнозата по клинични признаци - както правим при грипните епидемии по принцип", коментира още той.

Как да обработваме хранителните продукти? Правилата са същите - избягвайте смесване на сурови с приготвени. Не използвайте една дъска за месо и зеленчуци. До момента няма данни , че храната е основна причина за разпространението, каза още Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com