Доц. Гломб: Още не може да се оцени колко антитела трябват за имунитет срещу коронавируса

11579
Доц. Гломб: Още не може да се оцени колко антитела трябват за имунитет срещу коронавируса
Снимка: iStock

Няма да влизам в спор с доц. Петър Атанасов, но науката е 40 години по-напред от учебника, който цитира той и е ясно, че антителата срещу коронавирусите траят по-малко от 2 години. Нямаме никакво основание да вярваме, че SARS-CoV-2 ще е по-различен. Освен това, лекарите постоянно са в досег с вируса и така да се каже "си гъделичкат имунитета" (т.е. държат го в бойна готовност да реагира), но дори това е до време. А популярните тестове, с които се мерят антитела, не дават достатъчно информация дали измерените антитела имат достатъчна вируснеутрализираща активност. Това заяви ръководителят на катедра "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Има тестове, с които да се разбере какви точно като вид са антителата и едновременно с това в какво количество, но те не се правят в България и са много скъпи. Популярните тестове, които се ползват сега, не служат за нищо. Не мога да разбера защо толкова лекари говорят за антитела на база тези тестове, може би не са прочели морето от научна информация – няма сертифициран и валидиран метод за тестване, който да каже колко е необходимото количество специфични антитела, за да се считаш за предпазен от боледуване, подчерта доц. Гломб пред Нова телевизия. А пред Actualno.com тя внесе уточнение - под специфични антитела се разбират основно вируснеутрализиращи. Само че не просто количеството им дава имунитет, а и качеството - т.е. нещата зависят от съотношението количество/качество, което още не може да бъде измерено с тест! Или в пример със спортна терминология - може един човек да е произвел 4 антитела, но те да са силни колкото силни на футболния терен са Кристиано Роналдо, Лео Меси, Върджил Ван Дайк и Мануел Нойер например, а друг е да е произвел 40, но те да са силни колкото е силен българският национален отбор по футбол в момента - ясно е тогава чий имунитет всъщност ще работи по-добре!

Зелен сертификат - всичко, което трябва да знаете като обхват и приложение

От 21 октомври в България влезе в сила т. нар. зелен сертификат. Четири варианта на зеления сертификат Зеленият сертификат обхваща че...

"Антителата работят, но трябва бързо големи части от населението да се ваксинират - иначе нищо не правим малко по-малко", уточни доц. Гломб.

Експертът подчерта изрично, че след поставена първа доза от двудозовите ваксини срещу коронавирус не дава пълен имунитет и може да е проблем. "Всеки е с глава на раменете си и може да поограничи контактите си след първа доза и до 14 дни след втора доза", каза вирусологът.

Статистика

На 21 октомври 16 области бяха в тъмночервената зона, но днес вече Разград и Силистра са кандидати да влязат там. 1.393 е базовото репродуктивно число, т.е. втори ден е над 1.3, което е много сериозно. Във всички области разпространението на вируса е дифузно, направи обобщение математикът проф. Николай Витанов.

Проф. Аргирова: Тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса. При...

До десетина дни ще има 9000 души в болница, а вече дали това ще доведе до локдаун е политическо решение, уточни проф. Витанов. И напомни, че смъртността от COVID-19 сега отразява ситуацията със заразените преди 2 седмици. Тоест, може да се очаква да прескочим устойчиво по 200 починали от COVID-19 на ден.

На въпрос дали има мерки, които могат да спрат инерцията на заразата до края на седмицата, проф. Витанов отвърна категорично: Няма. Той е категоричен, че може да има вариант, при който много дълго време може да задържим високо плато на разболяващи се, както в Англия.

От медицинска гледна точка по-добре беше локдаун, за ограничаване на контактите. Зеленият сертификат е по-добър от политическа гледна точка, каза проф. Витанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com