Доц. Конова: Венозен гамаглобулин дава много добри резултати срещу COVID-19

28714
Доц. Конова: Венозен гамаглобулин дава много добри резултати срещу COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Интравенозно приложение на гамаглобулин Privigen дава изключително добри резултати срещу COVID-19. За това съобщава във Facebook имунологът доц. Емилияна Конова.

“Ежедневно в университетските болници на Плевен отчитаме изключително добри ефекти на интравенозния гамаглобулин Privigen 10% при хоспитализирани средно тежки и тежки форми на Covid-19 пациенти. До 24 часа след първата инфузия се подобрява клиничното състояние на пациентите, сатурацията и започва понижение на нивата на възпалителните маркери. Този препарат е по-ефективен от останалите гамаглобулинови препарати поради особеност в състава му, която го прави уникален в справянето му с “цитокиновата буря”, пише специалистът.

Може ли лекарство срещу Паркинсон да е решението срещу COVID-19?

Антивирусният препарат амантадин е показал отлични резултати при експериментално лечение с него на коронавирус в Мексико. От публикуван...

Според доцент Конова гамаглобулиновите препарати са безопасни, но високоефективни имуномодулатори, достъпни са и световната научна литература в момента изобилства с данни за ефективността им при Covid-19. Тя обещава да публикува повече подробности за ефекта и схемите на приложение на Privigen.

Като цяло публикацията на д-р Конова среща одобрение и много положителни коментари. Има обаче и мнения, че той не е толкова успешен, като в Германия са прекратили употребата му още през пролетта. „В Германия поне не го правим. Февруари-март се говореше за това, даваше се, но като цяло без особени резултати в общата смъртност и болничен престой. Явно сте имали просто късмет, който може да се смята като статистическа грешка“, пише Георги Амудов, който явно практикува медицина. Този коментар е подкрепен и от други, които предупреждават за опасността от лесно лансираните в социалните мрежи нови лечения.

Според д-р Емилияна Конова обаче, препаратът е ефикасен. „Ваше право е да сте скептичен и да чакате резултатите от мащабните клинични проучвания, които вече са предприети в някои държави. Мое право е, като клиничен имунолог, който работи с IVIg от 1995 год., а сега ежедневно виждам спечелени битки за конкретни човешки животи, да споделя тази информация. И това не е само мое право, а мой ДЪЛГ като лекар в условията на война. Когато тази “война” свърши, ще имаме времето за анализ и научни доказателства. Сега, най-важно е да оцелеем и ако този пост, спаси поне един човешки живот, е имало смисъл“, категорична е тя.

„Много дълго се въздържах преди да напиша този пост. Но ние всеки ден в България губим не само възрастни с придружаващи заболявания пациенти, но и млади хора, губим колеги, изтощени от умората. На много от тях са прилагани терапиите, които няма да споменавам, и въпреки това, те не бяха спасени. За да го напиша, стоя зад думите си, първо с опита си с тази терапия, макар и при други състояния, второ – с публикациите си в международни научни списания, с импакт фактора и цитиранията на тези публикации, но най-важното – ежедневните резултати сега на колегите пулмолози при ковид. Те нямат времето да пишат научни съобщения, защото издъхват от умора. Просто спасяват хората. И тук не става въпрос за “плевенската школа”, става въпрос за споделен опит. Пироговци правят същото от около месец, но не знам досега да са го споделили публично, за да знаят и колегите им от останалите болници. И да, понякога пациентите са двигател на новите терапии – знам го от личен опит в репродуктивната медицина“, пише още имунологът.

Как се лекува коронавирус (COVID-19) – медицински протокол

Какво е лечението на COVID-19 – болестта, предизвиквана от коронавируса SARS-CoV-2? Медицински протокол, публикуван от МБАЛ "Здра...

Според изследване, проведено от ирански учени още през пролетта, става ясно, че венозният имуноглобулин наистина има свойството да предотвратява смъртни случаи при тежко болни пациенти с коронавирус. Според документа, лечението с 0,3 – 0,5 грама на килограм имуноглобулин подобрява клиничната картина и сатурацията с кислород, като освен това предотвратява тежки последици за белия дроб на пациенти в тежко състояние. В обобщението на проучването се казва, че всички пациенти са били спасени, като са били изписани от болницата в добро здраве и стабилни жизнени показатели. В изследването са включени общо петима пациенти, които не са показали подобрение от никое друго лекарство, но само за пет дни с имуноглобулин ходът на болестта се е преобърнал и в крайна сметка те са оздравели.

Още: "Няма болничен от 14 дни само при антигенен тест, потвърди член на УС на Лекарския съюз"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com