Доц. Кунчев: Ако искаме да няма епидемия, трябва да достигнем 70% имунизиране

3232
Доц. Кунчев: Ако искаме да няма епидемия, трябва да достигнем 70% имунизиране
Снимка: БГНЕС

Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70 % имунизиране. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който пристигна в село Бояджик, за да се опита да убеди учителите да се ваксинират.

"Решението дали ще се ваксинираш, не трябва да се взима на база на лъжливи твърдения и глупости за чипиране", подчерта той. По думите му фактът, че България има достъп до ваксините срещу COVID-19 е нещо, което не трябва да се пренебрегва с лека ръка.

„Европа, за да е ефективна, според мен е правилно, реши да действа като едно пространство, а не като отделни държави и предварително да налее огромни средства в компании, които се заеха да правят ваксина. Това са над 2 милиарда евро. Те бяха предварително дадени, за да могат компаниите да работят бързо и да произведат ваксините. По този начин Европа имаше предимството да сключи т.нар. „предварителни договори“, без да го има още продукта, да имаме запазени количества“, посочи доц. Кунчев. Той препоръча на педагогическия персонал да не се вслушват в мнението на който и да е, а да търси информация при специалистите.

„Интернет е свободно пространство. Всеки може да пише, каквото си поиска. Само че вие да взимате решения на тази база ще е голяма грешка“, подчерта още главният държавен здравен инспектор, цитиран от агенция "Фокус".

Коментар по темата и на здравния министър

"В случай, че се налага набавяне на още ваксини срещу COVID-19 за задоволяване на нуждите на страната, Министерство на здравеопазването няма да поколебае да предложи закупуването на ваксина извън ЕС, чиито документи са оценени като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от ЕК". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той участва в петъчния парламентарен контрол, където отговори на въпрос от опозицията за това дали страната ни обмисля закупуването на други ваксини, извън договорените от Съюза.

Доц. Кунчев обяви кога ще започне масовото ваксиниране в България

Масовото ваксиниране срещу коронавирус в България вероятно ще започне през април, след като през март се получат останалите количества ...

България участва в 6 предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за общо над 13 млн. дози, които чрез две дози гарантират достъп до тях на цялото население на страната, припомни здравният министър. Той подчерта още, че до момента 2 ваксини срещу коронавирус са били оценени като ефикасни и безопасни, а индикативните количества и сроковете на доставка от тях са публично достъпни на страницата на Министерство на здравеопазването.

Всяка потвърдена от производителя доставка се обявява публично с количество и дата на доставяне. В най-скоро време се очаква издаването на одобрение за употреба от Европейската комисия за още един производител. С увеличаване на производствения капацитет се очаква и количествата на последващи доставки да се увеличат, обясни още Ангелов, цитиран от БГНЕС. Той увери, че за българските граждани са осигурени равни количества ваксина от всеки вид.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване