Доц. Кунчев: Нямаме прагове за нови мерки, но ще се наложат, шефът на РЗИ си тръгна заради Борисов и Радев

6151
Доц. Кунчев: Нямаме прагове за нови мерки, но ще се наложат, шефът на РЗИ си тръгна заради Борисов и Радев
Снимка: БГНЕС

"Новите мерки се налагат, защото епидемичната ситуация също се утежнява. В последната седмица почти няма ден, в който да не бележи рекорд в броя на новите позитивни случаи. Натискът върху болниците става прекалено голям и на отделни места те започват да се затрудняват да осигурят медицинска помощ на всички нуждаещи се. Първата стъпка беше да се вземат мерки по отделни райони, но България надмина 150 – 160 случая на 10 000 заболяемост и очевидно се налага мерките да важат за цялата страна." Това каза в сутрешния блок на BTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки

При цифрите, които достигаме, очевидно се налага мерките да важат за цялата страна, както е в цяла Европа. При ново заболяване, каквото е COVID-19, засега няма точно определени прагове, при които да се вземат определени мерки. „Няма праг и няма как да има за ново заболяване. Познаваме това заболяване само от 8 месеца и то не спира да ни изненадва с доста различни прояви от другите респираторни вируси“, обясни доц. Кунчев.

Националният здравен инспектор е под карантина

Не обичам да правя прогнози, но гледам какво се случва в Европа. В момента поне 10 страни имат значително по-висока заболяемост. Ако имахме заболяемостта на Чехия например, ние щяхме да имаме между 5 000 и 6 000 случая дневно. Това е възможно да се случи, ако не се спазват мерките. Няма смисъл да се учим от грешките си, подчерта той.

Пореден ръст: 2 569 заразени за ден, но при значително повече тестове

Срах, чрез смесване на политика и медицина

Проблемът с недоверието и смесването на политиката с медицината е едно от най-вредните неща, които водят до объркване на населението. Заведенията смятат, че са нарочени, училищата се сърдят, че ги затваряме. Училищата не са по-големият проблем. Инкубационният период на това заболяване е 4-5 дни. Няма как да берем сега плодовете от 15 септември, коментира още Кунчев.

Онлайн обучение и за най-малките?

Броят на положителните ученици като процент е в пъти по-малък от средното за страната. На този етап прекратяването на занятията за този период от време също ще даде някакъв процент. Периодът на ограничението за училищата е много възможно да се увеличи, ако не успеем да прекършим кривата. Трябва да минем към задържане на броя и намаляване. Ако се наложи, ще бъде удължен този срок. Много е вероятно да се наложат ограничения и за малките ученици. При тях е много ключово това, че процесът на дистанционно обучение е много по-труден и влияе на качеството. Ако е необходимо и те ще преминат на дистанционна форма, каза Кунчев.

Няма да се стигне до пълно затваряне на населени места

Възможно е допълнително затягане на мерките, без да се стига до пълно затваряне. Според мен вечерният час не е от най-ефективните мерки, но в общини, в които заболяемостта е твърде голяма, общинските щабове го правят. Ако нещата вървят така, извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена, коментира доц. Ангел Кунчев.

Пълната блокада на населено място:"Това не е кой знае колко ефективна мярка. Когато се наложат 5 - 6 мерки, се получава ефектът", каза още той.

Оставката на д-р Данчо Пенчев като шеф на СРЗИ:

Доц. Кунчев коментира,че директорът на Столичната регионална здравна инспекция е отстранен заради свалянето на карантината на президента Румен Радев и тази на министър председателя Бойко Борисов. Той обясни, че случилото се е станало след като националният инспектор вече е бил под карантина.

От това, което знае по случая обаче "най-вече заради свалянето на карантина на президента и на министър-председателя се е стигнало до това решение“.

Главният държавен здравен инспектор изрази мнение, че Пенчев е действал така, „за да не се пречи на процеса на управление на държавата“, докато хората са видели в това жест към Радев и Борисов и затова повече няма да се правят изключения.

Кунчев изрази съжаление от оставката на Пенчев: „В момента на най-голяма трудност той работеше по 17-18 часа“.

Здравният министър не изключва полевите болници, прехвърли към РЗИ за карантина на президента

За PCR тестовете:

Той обясни, че 65 са лабораториите, включени в заповедта на Министерството на здравеопазването, чиито резултати се признават. Реално в информационната система всеки ден информация вкарват 185 лаборатории, които имат капацитет много над 11 000 проби. Ако работят всички на максимум, могат да достигнат и до 30 000 – 40 000 дневно. Има няколко, зад името на която стоят много пробовзимащи пунктове в страната – имат филиали в цялата страна и имат много голям капацитет на работа. В единната информационна система всеки ден информация вкарват 185 лаборатории. Те работят ежедневно и имат капацитет много над 11 000 теста - могат да достигнат до над 40 000, посочи главният държавен здравен инспектор, каза Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com